Otvoren park prijateljstva BiH i Bugarske

17.06.2016. 15:01 / Izvor: Fena
Otvoren park prijateljstva BiH i Bugarske

Projekt je finansirala bugarska ambasada u BiH, a Općina Novi Grad je asisitirala u aktivnostima.

Parkom prijateljstva koji je otvoren danas na mjestu spajanja ulica Republike Bugarske i Aleja Bosne srebrene, na području općine Novi Grad Sarajevo, iskazana je zahvalnost Republici Bugarskoj koja je bila prva država koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Bilo je to 14. januara 1992. godine, otkada su dvije države u prijateljskim odnosima.

Bugarski ministar vanjskih poslova Daniel Mitov, koji je s načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem i bugarskim ambasadorom u BiH Angelom Aleksandrovom Angelovom otvorio park, kazao je da je ovo još jedan pokazatelj dugogodišnjeg prijateljstva.

"Priznavanje nezavisnosti BiH je bio politički čin usmjeren na budućnost i mir. Bugarska aktivno radi na potvrđivanju međunarodnog subjektiviteta BiH i njenih evropskih integracija", naveo je Mitov.

Naglasio je da je i dalje cilj Bugarske jačanje kontakata s BiH putem zajedničkih ekonomskih projekata te pronalaženje uvjeta za bolje poslovanje i obrazovanje.

Načelnik Efendić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja parka. Smatra da je značajan čin što je Bugarska dan poslije odluke o nezavisnosti priznala BiH.

Podsjetio je da deset godina u općini Novi Grad postoji ulica Republike Bugarske, a da će sada i park sa spomen-pločom podsjećati na historijski bitnu činjenicu.

Projekt je finansirala bugarska ambasada u BiH, a Općina Novi Grad je asisitirala u aktivnostima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije