Ponovo u funkciji lift u stambenoj zgradi u ulici Semira Frašte

24.06.2016. 09:39 / Izvor: Akta.ba

Sanacija oba lifta koštala je 75.000 KM, a stanarima u zgradi od 18 spratova olakšat će život.

Obnovljeni lift u stambenoj zgradi u ulici Semira Frašte broj 14 na Alipašinom Polju, jučer je pušten u funkciju na zadovoljstvo brojnih stanara koji su bez ovog prevoznog sredstva ostali nakon požara, u kojem su 21. maja, izgorjela oba lifta. Brzom reakcijom stanara, upravitelja i predstavnika Općine Novi Grad lift je u vrlo kratkom roku popravljen i dat na korištenje stanarima zgrade.

Pored brojnih stanara puštanju u rad lifta, prisustvovali su i predstavnici upravitelja Sarajevostana, Triglav osiguranja i Općine Novi Grad.

Stanari koji su se okupili ispred zgrade, izrazili su zadovoljstvo brzinom urađenog posla, a obzirom da se radi o stambenoj zgradi sa 18 spratova u kojoj živi veliki broj starih osoba, zaista je bilo vrlo teško svakodnevno pješačiti.

"Obzirom da se radi o zgradi sa 18 spratova, te da su liftovi u potpunosti izgorjeli, posebno je starijim osobama teško bilo pješačiti do svojih stanova. Odmah nakon što se nesreća desila stupili smo u kontakt sa Sarajevostanom i dogovorili da hitno krenu u sanaciju liftova. Općina je dala finansijsku podršku, kako bi se što prije lift stavio u funkciju. Brzom reakcijom lift je osposobljen za mjesec", kazao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Dodao je da je putem Službe civilne zaštite organizirana pomoć starim i iznemoglim ljudima, prilikom ulaska i izlaska, unošenja i iznošenja stvari i sl.

"Prema nezvaničnim  informacijama riječ je o podmetnutom požaru. Iako još nemamo potvrdu iz policije, ljudi koji su radili na sanaciji su nam rekli da je najvjerovatnije bila neka vrsta izazivanja požara što je opomena svima da obrate pažnju na to šta se dešava u njihovim ulazima. Tamo  gdje postoji mogućnost bilo bi dobro da upravitelji postave videonadzor, kako bi se mogao pratiti ulazak i izlazak iz zgrade da bi se  ovakve situacije prevenirale", naglasio je načelnik Efendić.

Kako je pojasnio Sead Idriz, rukovodilac sektora održavanja i servisiranja u Sarajevostanu, radilo se o izuzetno zahtjevnom poduhvatu, gdje je bilo potrebno u voznom oknu, sa unišenom kompletnom opremom, izvršiti demontažu uništene opreme i montirati novi lift.

"Zahvaljujući kvalitetnim i obučenim serviserima liftova, to je urađeno u rekordnom roku, sedam dana prije predviđenog roka. Koristim priliku da se zahvalim čelnim ljudima Općine Novi Grad, bez čije pomoći ovo ne bi bilo moguće realizirati. Zahvaljujemo se i stanarima zgrade na razumijevanju i strpljenju, a posebno starijim osobama. Ovo je naš poklon njima, a naredne sedmice počinje sanacija i drugog lifta", kazao je Idriz.  

Jela Piljić, koja stanuje na 10 spratu ove zgrade nije krila radost zbog uspostave novog lifta.

"Danas nam je radostan dan. Svi se radujemo što nam je tako brzo proradio lift. Zahvalila bih se Općini i Civilnoj zaštiti, našoj omladini koji su nam pomogli. Lift mi je bio mnogo potreban jer se teško krećem, ali zahvaljujući ljudima iz Civilne zaštite Općine Novi Grad nisam imala nikakvih problema, a ni moje komšije", rekla je Jela.

Sanacija oba lifta koštat će 75.000 KM, a finansirali su je Sarajevostan, Općina Novi Grad i  Triglav Osiguranje.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije