Uskoro 15 vjetroelektrana, 3 mini hidroelektrane i solarna elektrana

02.09.2016. 14:28 / Izvor: Večernji List
Uskoro 15 vjetroelektrana, 3 mini hidroelektrane i solarna elektrana

Prema riječima predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića, ova županija ima velike potencijale na području obnovljivih izvora energije.

Hercegbosanska županija uskoro bi mogla dobiti novih 15 vjetroelektrana. Prema riječima predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Draška Dalića, ova županija ima velike potencijale na području obnovljivih izvora energije, bilo da je riječ o vjetroenergiji, solarnoj energiji, biomasi ili o malim hidroelektranama, piše Večernji list BiH.

Energetska suglasnost

"Do sada imamo 15 izdanih koncesija za vjetroelektrane ukupne planirane snage vjetroagregata od oko 1000 MW. Neke od ovih tvrtki su već ishodile energetsku suglasnost i očekujemo početak izgradnje njihovih vjetropolja", kaže Dalić. Dodaje kako je na području općine Livno tvrtka Solbus dobila koncesiju za eksploataciju solarne energije i izgradnju solarne elektrane koja će imati instalirani kapacitet od 450 MW. Ako projekt bude realiziran, bila bi to jedna od najvećih solarnih elektrana u Europi.

Uređenje Livanjskog polja

Također, grad Livno već ima kogeneracijsko postrojenje / toplanu na biomasu koje ujedno proizvodi i solarnu energiju, a uz to, postoje određene aktivnosti koje bi trebale omogućiti investitorima da vrlo brzo uđu u izgradnju još dva kogeneracijska postrojenja na području Hercegbosanske županije. Planira se i izgradnja dva hidroenergetska postrojenja – CHE Vrilo (62 MW) na području općine Tomislavgrad i RHE Kablići (52 MW) na području općine Livno.

"U razgovorima s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i HEP-a, između ostalog, bilo je riječi i o aktivnostima na realizaciji RHE Korita te uređenju Sinjskog polja s njihove strane i realizaciji projekta RHE Kablići, retencije Čaprazlije te crpne stanice Lusnić, kao i uređenju Livanjskog polja kako bi se u isto vrijeme planirala proizvodnja energije i razvoj poljoprivrede na tim prostorima. Za jedan ovakav projekt, uz zajednički nastup HEP-a i JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne, kao i naših dviju susjednih županija lakše se može prekograničnom suradnjom doći do vanjskih izvora financiranja za izradu potrebnih dokumenata, kao i provesti ostale aktivnosti koje je potrebno završiti prije same izgradnje istih”, navodi Dalić.

Dodaje kako postoji i zanimanje pojedinih investitora za realizaciju projekta izgradnje RHE i VE Široka Draga.

"Prije dva mjeseca, zajedno sa zainteresiranim investitorima, obišli smo lokacije gdje bi trebale biti izgrađene hidroelektrana i vjetroelektrana. Uz to, planira se i izgradnja 3 mini hidroelektrane u općinama Tomislavgrad i Drvar od po 3 MW", zaključio je Dalić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije