Svečano otvorena renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo

23.10.2016. 10:59 / Izvor: Fena
Svečano otvorena renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo
OTVORI GALERIJU

Renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo jučer je svečano otvorena.

Renovirana atletska staza Atletskog centra AK Sarajevo jučer je svečano otvorena u prisustvu istaknutih bh. sportista i političara, a ceremoniji je prisustvovao i saudijski princ Nawaf Bin Mohammed Al Saud, član Savjeta Međunarodne atletske fondacije i Međunarodne atletske federacije IAAF.

Al Saud je svojim angažmanom osigurao najveći dio sredstava neophodnih za rekonstrukciju staze, koja sada jedina u Gradu Sarajevu ispunjava kriterija IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja.

"Međunarodna atletska fondacija je pokrenula mnoštvo programa kojima želi pomoći razvoj atletike diljem svijeta. Ovo je tek prva faza pomoći Atletskom savezu BiH, a uskoro će usljediti druga i treća faza kojima ćemo nastaviti pomagati razvoj atletike u vašoj zemlji. O tome ćemo razgovarati na mitingu Fondacije u Monaku koji će biti održan u decembru, nakon čega ćemo se s prijateljima u BiH dogovoriti koji su naredni koraci",   rekao je Al Saud.

Atletski objekti u Atletskom centru AK Sarajevo rekonstrukcijom su  stekli certifikat IAAF-a za klasu pet i certifikat klase dva za kvalitet staze. Staza Atletskog centra AK Sarajevo jedina u Sarajevu ispunjava kriterije IAAF-a za održavanje međunarodnih takmičenja, jer je staza na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase'' oštećena, dok u  Sportskom centru ''Safet Zajko'' ne ispunjava kriterije.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Suad Kaknjo objašnjava da u BiH sada postoje četiri staze koje ispunjavaju kriterije IAAF-a, te da bi u narednom periodu i Tuzla rekonstrukcijom stadiona trebala dobiti jedan takav sportski element.

"Staze koje ispunjavaju kriterije danas imamo u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci i na  Sokocu. Rekonstrukcija staze u Sarajevu moralno znači puno za atletičare AK Sarajevo, koji su spoznali da neko misli na njih i želi im pomoći. Oni su se lično uključili u obnovu staze i time pokazali veliki entuzijazam, a za uzvrat su dobili preduslove za bolji i kvalitetniji rad", izjavio je Kaknjo.

Vrijednost projekta  je 320.000 KM. Osim Međunarodne atletske fondacije, projekt rekonstrukcije su finansijski podržali Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i AK Sarajevo.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić je zahvalio svima koji su pomogli rekonstrukciju staze i dodao da će Ministarstvo u 2017. godini siguno uložiti dodatne napore da se u Kantonu Sarajevo obnovi veći broj sportskih objekata i borilišta.

"Ući ćemo u reformu u oblasti sporta, za koju mislim da je neophodna. Podršku Ministarstva će imati samo oni klubovi i sportisti koji prave rezultate", rekao je Kurić.

Tokom ceremonije otvorenja staze ukazano je i na važnost projekta ''Dječja atletika'', koji se u saradnji sa IAAF-om od prošle godine realizira u BiH, a koji bi tokom četiri godine trebao obuhvatiti 250.000 djece.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije