Kuvajćani grade "Ilidžanski biser" vrijedan 13 miliona eura

18.01.2017. 12:10 / Izvor: Akta.ba
Kuvajćani grade 'Ilidžanski biser' vrijedan 13 miliona eura
OTVORI GALERIJU

Kompanija Al Diyar Real Estate na Ilidži je počela pripremne aktivnosti oko izgradnje svog drugog velikog projekta koji nosi naziv "Ilidža Pearl".

Kompanija Al Diyar Real Estate na Ilidži je počela pripremne aktivnosti oko izgradnje svog drugog velikog projekta koji nosi naziv Ilidža Pearl.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor firme Al Diyar Real Estate & Al-Diyar Construction Adulah Jassim Al Kulaib kaže kako je ovaj projekat ustvari nastavak projekta Almontaza koji se nalazi u posljenjoj fazi gradnje.

"Almontaza Ilidža je naš prvi projekat u okviru kojeg je izgrađeno 75 kuća i koje su već prodate. U okviru projekta nalaze se i tri zgrade  i dva dupleksa", kaže Adulah Jassim Al Kulaib, naglašavajući kako su u okviru ovog projekta ostale još četiri vile na prodaju.

Kako se ovaj projekat počeo privoditi kraju, a zbog velikih potreba na tržištu, kompanija Al Diyar Real Estatese odlučila se za nastavak radova, odnosno za izgradnju novog projekta "Ilidža Pearl Resort" koji će se prostirati na 65.000 m2.

"Projekat  je nazvan 'Ilidžanski biser' jer će se u samom naselju graditi umjetno jezero od 2000 m2 oko kojeg se formiraju stambene jedinice. Najatraktivnije vile koje okružuju jezero su već prodate, dok su ostale na prodaju", kaže Al Kulaib.

Pripremni radovi na projektu su već počeli, odnosno počela je priprema zemljišta, dok su procedure koje se rade u kancelariji daleko odmakle.

"U okviru projekta biće izgrađeni divani (mjesto za okupljanje) u okviru kojeg će biti: caffe, restorani, zatvotvoreni bazen, umjetno jezero, turistička agencija... Stanokupcima ćemo pokušati ponuditi što više kvalitetnih sadržaja i na taj način podići svoju vrijednost. Pod patronatom Islamske zajednice BiH planirana je i gradnja džamije koja će biti javna", istaknuo je Al Kulaib.

Vrijednost projekta "Ilidža Pearl" je oko 13 miliona eura. Završetak projekta očekuje se krajem 2018. godine. Projekat "Almontaza" i "Ilidža Pearl" se nalaze u Blažuju.

"Našim klijentima je jako važno da se nalaze u prirodnom okruženju, u blizini aerodroma i grada, što svakako ovi projekti omogućavaju", navodi Al Kulaib.

U okviru prvog projekta angažovana je velika građevinska operativa, koja se trenutno zbog vremenskih uslova na gradilištu nalazi na kolektivnom godišnjem odmoru, a kako kaže Al Kulaib čim se vrijeme popravi vraćaju se na posao.

"Al Diyar Real Estate je kompanija koja pored administarcije, inženjera, marketing službe u BiH ima preko 120 radnika na gradilištu i svoju PVC proizvodnju. Potrebe na tržištu diktiraju, tako da ćemo se širiti još više jer osim što imamo svoje projekte, krećemo u realizaciju još dva resorta i izvodimo radove i za druge kompanije", kaže Al Kulaib.

Na naše pitanje kolika je zainteresovanost Kuvajćana za kupovinom apartmana, kuća u BiH, Al Kulaib pojašnjava kako je nakon Lenbanona i Turske, Bosna i Hercegovina postala atraktivna destinacija za ove građane, naročito ljeti jer su u Kuvajtu visoke temperature koje dostižu 60 stepeni Celzijusa.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije