Predstavljen projekt restauracije dvorca Lothara von Berksa

02.06.2017. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Predstavljen projekt restauracije dvorca Lothara von Berksa

Riječ je projektu čija vrijedost je 45.500 maraka, a sredstva su obezbjeđena aplikacijama Grada Cazina i

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i direktor Javne ustanove Kulturni centar Emir Šarić danas su potpisali Sporazum o uslovima učešća u realizaciji projekta izrade glavnog i izvedbenog projekta hitnih mjera sanacije, zaštite i konzervacije na dvorcu LotharaBerksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac.

Riječ je projektu čija vrijedost je 45.500 maraka, a sredstva su obezbjeđena aplikacijama Grada Cazina i JU Kulturni centar kod Federalnog ministarstva prostrornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta te Kantonalnog ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

"Ovo je izrazito značajan projekat jer ćemo njegovom realizacijom obezbjediti svu potrebnu projektnu dokumentaciju, a nakon toga moći pristupiti i intervencijama odnosno mjerama sanacije i zaštite na dvorcu LotharaBerksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac. Danas smo takođe, prezentirali i izvedbeni projekat za kuću Nurije Pozderca i tu slijedi izdavanje građevinske dozvole nakon čega smo napokon, hvala Bogu, prošli sav taj mukotrpni put kroz sve zavode za zaštitu kulturno- historijskog naslijeđa na nekoliko nivoa vlasti u državi i došli u situaciju da možemo raditi sam projekat. Imamo i nešto obezbjeđenih sredstava i mi ćemo nastojati da tokom ove i iduće godine izvršimo potrebne intervencije na kući Nurije Pozderca", istaknuo je gradonačelnik Ogrešević prilikom potpisivanja sporazuma.

"Mi smo potpisali sporazum i samim tim idemo korak naprijed ka rješavanju svih tih problema koji su bili vezani za zaštitu nacionalnih spomenika odnosno projektnu dokumentaciju. Zahvaljujući našim aplikacijama, Općine i Kulturnog centra, mi smo uspjeli iznaći sredstva za izradu tog projekta", rekao je Emir Šarić, direktor JU kulturni centar.

Projekat za koji je danas potpisan Sporazum obuhvata izradu glavnog i izvedbenog projekta sanacije dvorca LotharaBerksa sa pratećom dokumentacijom, provođenje geotehničkih istražnih radova u području sahat- kule sa laboratorijskim ispitivanjima i izradom geomehaničkog elaborata te nadzor nad izvođenjem radova i reviziju projektne dokumentacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije