Kineski Harbin Electric želi da ulaže u energetske projekte u RS

30.10.2017. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Kineski Harbin Electric želi da ulaže u energetske projekte u RS

Kineski investitor zainteresovan je da ulaže u termo, hidro i druge oblike električne energije u Republici Srpskoj.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je  u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije „Harbin Electric International" o mogućnostima saradnje na realizaciji energetskih projekata u Republici Srpskoj.

Ministar Đokić je upoznao predstavnike kineske kompanije sa aktuelnim projektima u Srpskoj koji su u fazi realizacije i predstavio nove projekte u kojima je moguće ostvariti saradnju.

„Republika Srpska sa kineskim kompanijama već ima razvijenu saradnju u oblasti energetike, a jedan od primjera uspješne saradnje je i izgradnja termoelektrane Stanari", rekao je ministar i dodao da će Ministarstvo kompaniji „Harbin Electric International" obezbijediti svu potrebnu dokumentaciju, kako bi mogli odabrati projekte za koje su zainteresovani i dostaviti ponudu.

Predstavnici kineske kompanije su istakli da kompanija „Harbin Electric International" u različitim dijelovima svijeta ima ugovore za izgradnju elektrana velikih razmjera, na projektima koji se realizuju po principu „ključ u ruke", kao i da isporučuje kompletnu opremu za elektrane u proteklih trideset godina.

„Veoma smo zainteresovani da ulažemo u termo, hidro i druge oblike električne energije u Republici Srpskoj, o čemu smo razgovarali i sa direktorom Elekroprivrede Republike Srpske Željkom Kovačevićem. Smatramo da će ulaganja u energetski sektor doprinijeti stabilnom trendu rasta i razvoja ekonomije Vaše zemlje," rekao je potpredsjednik kineske kompanije Wang Shimin i dodao da je kompanija koju predstavlja postavila izuzetno visoke standarde u pogledu kvaliteta i zaštite životne sredine, kao i da ispunjava sve uslove zemalja članica Evropske Unije.

Na sastanku je zaključeno da Republika Srpska i Narodna Republika Kina imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, te su izražena očekivanja da će kineska kompanija „Harbin Electric International" u narednom periodu ostvariti uspješnu saradnju sa Republikom Srpskom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije