Općina Novi Grad za kapitalne projekte izdvaja još 2 miliona KM

01.11.2017. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad za kapitalne projekte izdvaja još 2 miliona KM

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na jučerašnjoj sjednici rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na jučerašnjoj sjednici rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo, sa povećanjem za dva miliona konvertibilnih maraka u odnosu na planirani.

Sredstva će biti usmjerena na sufinansiranje izgradnje saobraćajne infrastrukture u industrijskim zonama Rajlovac i Bačići, vodovodne mreže na dionici Butila-Rajlovac sa koje će se napajati rezervoar za vodu na Sokolju, u nastavka regulacije vodotoka Lepenice i regulacije korita Miljacke sa izgradnjom mosta u Halilovićima.

Dio sredstava planiran je za nastavak izgradnje škole na Aneksu, sportske dvorane u školi "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima, te početak izgradnje sportske dvorane i dodatnog školskog prostora sa pratećim sadržajima u školi "Umihana Čuvidina" u Boljakovom Potoku, kao i dovršetak gradnje Doma oslobodilaca na Žuči.

Nacrt budžeta Općine Novi Grad za iduću godinu 40. 227.000 KM

Vijeće je usvojilo i Nacrt budžeta za 2018. godinu u iznosu od 40.227.000 konvertibilnih maraka i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 21 dan, do kada će građani i ostali zainteresirani subjekti moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe.

U kapitalne projekte bit će usmjereno 18.765.000 konvertibilnih maraka, a u tekuće transfere blizu 9 miliona konvertibilnih maraka.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove, dvije trećine planiranog budžeta bit će usmjereno u infrastrukturne projekte i različite socijalne programe kao što su nabavka užina za učenike slabijeg materijalnog stanja, pomoć u liječenju teško oboljelih građana, podrška boračkim udruženjima, stipendiranje učenika i studenata, pomoć nezaposlenim porodiljama i sl.

Od značajnijih infrastrukturnih projekata koje će Općina nastaviti realizirati i u narednoj godini, Dedović je naveo izgradnju IX transverzale, saobraćajnice koja će povezati dva dijela općine i sportske dvorane sa novim dijelom objekta i drugim sadržajima u školi "Umihana Čuvidina", za čiju je gradnju kroz rebalans budžeta i budžet za narednu godinu izdvojeno 2,5 miliona konvertibilnih maraka. Također, Općina će u saradnji sa Ministarstvom nauke i mladih Kantona Sarajevo nastaviti raditi na završetku izgradnje Osnovne škole na Aneksu i sportske sale u školi "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima, za koje je planirano pola miliona budžetskih sredstava.

U izgradnju vodvodne i kanalizacione mreže planirano 1. 430.000 konvertibilnih maraka, a za izgradnju saobraćajne infrastrukture oko 1,1 milion konvertibilnih maraka.

Za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u budžetu za narednu godinu planirano je 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

Također, predviđena su i sredstva za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra sa bazenima na Dobrinji, kao i proširenje sadržaja u Centru "Safet Zajko". 

Nastavit će se raditi na uređenju parkovskih površina, unapređenju hortikulturnog uređenja općine, izgradnji dječijih i sportskih igrališta, javne rasvjete, asfaltiranju lokalnih cesta, sanaciji klizišta i drugi projekti koji će doprinjeti poboljšanju uslova življenja stanovnika naše općine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije