Deset novih krovova na stambenim zgradama u Novom Gradu

10.11.2017. 08:22 / Izvor: Akta.ba
Deset novih krovova na stambenim zgradama u Novom Gradu

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 200.000 konvertibilnih maraka za hitne intervencije.

Općina Novi Grad Sarajevo iz ovogodišnjeg je budžeta izdvojila 200.000 konvertibilnih maraka za hitne intervencije, odnosno sanaciju krovova i fasada na objektima kolektivnog stanovanja. Tim sredstvima bit će sanirano deset krovova i četiri fasade, u naseljima Švrakino Selo, Alipašino Polje, Saraj-Polje, Dobrinja i Čengić Vila.

Ugovor o izvođenju radova danas su u zgradi Općine potpisali načelnik Semir Efendić i direktor firme Bahen gradnja Taib Bujak.

Na području općine Novi Grad puno je objekata koji su oštećeni tokom ratnih dejstava, ali i zbog dotrajalosti. Sanirat će se više krovova nego fasada, jer dotrajali i oštećeni krovovi prouzrokuju više problema stanarima, u smislu prokišnjavanja i ugrožavanja elektroinstalacija.

Općina Novi Grad svake godine izdvaja značajna sredstva za sanaciju krovova i fasada na stambenim zgradama, koji predstavljaju opasnost za naše građane, tako da se godišnje sanira po nekoliko takvih objekata.

„Nismo u mogućnosti sanirati sve krovove koji su oštećeni na prostoru naše općine. Međutim, nastojimo da svake godine saniramo one objekte koji su najugroženiji, kako bi što više naših stanovnika osjetilo efekat ovog projekta. Nažalost lista takvih objekata dosta je šira nego što se izdvojenim sredstvima može uraditi u toku jedne godine“, rekao je načelnik Efendić. 

Programom nužnih sanacija uradit će se kompletna sanacija krova na stambenoj zgradi sa dva ulaza u ulici Ali-bega Firdusa u Švrakinom Selu.

U naselju Alipašino Polje sanirat će se krovovi na zgradama u ulicama Bajrama Zenunija broj 4, Ive Andrića broj 3, Semira Frašte broj 14, Trg solidarnosti broj 37 i Trg ZAVNOBiH-a broj 20, dok će u naselju Dobrinja novi krov dobiti stanari zgrada u ulici Trg zlatnih ljiljana broj 6 i  8, te stanari zgrade u ulici Trg grada Bakua broj 13.

U sklopu projekta sanirat će se i oštećenja na fasadama zgrada u ulici Trg solidarnosti, na Alipašinom Polju i Trg djece Dobrinje na Dobrinji, kao i na zgradi u ulici Adija Mulabegovića na Saraj-Polju.

Predstavnik izvođača radova kazao je da bi radovi trebali početi za nekoliko dana, te da će na terenu biti angažirano više ekipa, koje će raditi paralelno na više krovova, kako bi se projekat završio u predviđenom roku. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije