Prva bh. ambasada u Južnoj Americi krajem godine?

13.11.2017. 08:21 / Izvor: Nezavisne novine
Prva bh. ambasada u Južnoj Americi krajem godine?

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH uskoro će Predsjedništvu BiH uputiti prijedlog za otvaranje ambasade u Brazilu.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH uskoro će Predsjedništvu BiH uputiti prijedlog za otvaranje ambasade u Brazilu, državi sa velikom i rastućom ekonomijom.

BiH već godinama nije diplomatski predstavljena na prostoru kompletne Južne Amerike, dok su u Africi "u pogonu" svega dvije ambasade.

Informaciju je "Nezavisnim" potvrdio Igor Crnadak, šef bh. diplomatije, koji kaže da će takva inicijativa otići prema kolektivnom šefu države kao instituciji koja rukovodi vanjskom politikom i jedina je nadležna za ova pitanja.

"Prijedlog će biti da se ambasada u Brazilu otvori već do kraja godine, a šta će dalje biti, to ćemo da vidimo. Unutar MIP-a postoji jedna radna grupa, koja radi i na zakonu o spoljnim poslovima, kao i na novim smjernicama spoljne politike. U sklopu toga su i određene smjernice za reorganizaciju diplomatsko-konzularne (DKP) mreže BiH", kaže Crnadak.

On smatra nelogičnim da BiH nema niti jedan DKP na području cijelog jednog velikog kontinenta (kakav je Južna Amerika) sa rastućim ekonomijama, poput brazilske.

"No, to je stanje koje je ova vlast zatekla, a podsjećam da je isključiva nadležnost za ova pitanja na Predsjedništvu BiH. Zbog toga ćemo im uskoro uputiti ovu inicijativu", najavljuje Crnadak.

Inače, samo su dva DKP-a locirana u Africi, u Egiptu i Libiji, od ukupno 44 bilateralne ambasade, koliko BiH ima širom svijeta. No, ove dvije države su i mediteranske te su geografski označene kao "širi komšiluk".

"Sve ostalo u Africi, posebno takozvani rog Afrike, ili cijela 'crna' Afrika, nije pokriveno, i BiH nema niti jedno predstavništvo u tim zemljama. To je vrlo čudno, pogotovo zato što su mnoge od tih zemalja u razvoju, puno investiraju i traže radnu snagu iz zemalja bivše Jugoslavije", kaže sagovornik iz MVP-a dobro upućen u problematiku.

Vrijedi podsjetiti, 2000. godine BiH je otvorila ambasadu u Južnoafričkoj Republici (JAR), u Pretoriji, no ona je radila samo jedan mandat?! Zatvorena je 2004. godine i niko više godinama ne pominje mogućnost njenog reaktiviranja. Ovo je značajno, tim prije jer oko 170 zemalja u svijetu ima svoje ambasade u Pretoriji, čak i većina zemalja ex-Jugoslavije.

Interesantno je i to da BiH ima veoma bogatu dijasporu u JAR, te bilo koji privrednik ili biznismen mora, ukoliko želi vizu, letjeti do nestabilnog Kaira, u Egipat, što je oko 5.000 kilometara.

Zašto je danas ovakvo stanje na dva velika kontinenta, ostaje pitanje, no i te 2.000. godine, kao i većinu narednih mandata, državnu vlast su krojile gotovo iste partije, pogotovo kada je riječ o SDA i HDZ-u kao "predstavnicima" Federacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije