Novi posao Energoinvesta u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

16.11.2017. 15:17 / Izvor: Akta.ba
Novi posao Energoinvesta u Tanzaniji vrijedan 53 miliona dolara

Projekat je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji.

Energoinvest, d.d. - Sarajevo je jučer dobio zvaničnu pismenu obavijest od strane Elektroprivrede Tanzanije (TANESCO - Tanzania Electric Supply Сотрапу) o izboru za najboljeg ponuđača i dodjeli ugovora za izgradnju trafostanica u vrijednosti preko 53 miliona USD. Energoinvest će ovaj posao raditi kao nosilac i lider konzorcija u saradnji sa indijskom firmom EMC, odgovornom za dio građevinskih radova.

Projekat je dodijeljen Energoinvestu u oštroj međunarodnoj konkurenciji po osnovu učešća na međunarodnom tenderu na kome je učestvovalo više od 20 renomiranih svjetskih kompanija.

Ovo je već drugi projekat koji je, pored projekta izgradnje 400 kV dalekovodne mreže u vrijednosti od 39 miliona USD, u zadnjoj godini Energoinvest dobio od Elektroprivrede Tanzanije, tako da će u narednom periodu, samo u Tanzaniji Energoinvest realizovati posla u vrijednosti od 92 miliona USD. Ono što je još veća vrijednost je da su to projekti iz osnovne djelatnosti Energoinvesta i to izgradnja dalekovoda i trafostanica.

Posao finansira African Development Fund (ADF) i Japan International Cooperation Agency (JICA), a investitor je Elektroprivreda Tanzanije (TANESCO).

Projekat se odnosi na izgradnju nove trafostanice 400/220/33 kV Arusha, koja će se realizovati po sistemu ključ u ruke, što podrazumijeva projektovanje, nabavku, isporuku i izgradnju trafostanice. Projekat također obuhvata i proširenje postojeće trafostanice 220 kV Singida. Trafostanicu Singida izgradio je Energoinvest 1986. godine i još uvijek se nalazi u izvrsnom stanju.

Ovaj posao se radi na području Kilimandžara i dio je velikog projekta interkonekcije afričkih zemalja, tj. povezivanja mreže između Tanzanije i Kenije. Ugovor će se početi realizovati nakon razmjene potpisanih ugovornih dokumenta što se očekuje u narednih nekoliko nedjelja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije