Aerodrom u Mostaru kreće u izgradnju kargo centra

22.12.2017. 10:38 / Izvor: Akta.ba
Aerodrom u Mostaru kreće u izgradnju kargo centra

Tender za izvođenje ovih radova je već raspisan, a procijenjena vrijednost ovog ugovora iznosit će 68.000 KM bez PDV-a.

Pored aerodroma u Tuzli i mostarski Aerodrom bi trebao dobiti kargo centar. Tender za izvođenje ovih radova je već raspisan, a procijenjena vrijednost ovog ugovora iznosit će 68.000 KM bez PDV-a.

Kako je ovaj Aerodrom ozbiljno krenuo u proširenje kapaciteta pokazuje i podatak da su raspisani i tenderi za proširenje stajališta za parkiranje i opsluživanje zrakoplova, izvođenje radova na instalaciji rasvjete na stajalištu za zrakoplove. Aerodrom će dobiti i kiosk za samostalnu prijavu na let i ostala prateća oprema, a tender za ovaj posao je vrijedan 95.000 KM.

Za poboljšanje kapaciteta i za unapređenje avioprometa Federalna vlada je za Aerodrom Mostar, umjesto utvrđenih subvencija od 1.570.000 KM, odobrila 3.570.000 KM.

Za subvencioniranje pokretanja nove redovite zračne linije koja bi povezala Aerodrom Mostar s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb, koja predstavlja značajno prometno čvorište, predviđeno je dodatnih 1.000.000 KM.

Subvencioniranje pokretanja ove linije bazirano je isključivo na pokrivanju troškova avio prijevoznika radi njene rentabilnosti i kontinuiteta, navedeno je iz Vlade FBiH. 

Osim ovih linija Mostar bi se od sljedeće godine trebao sa Eurowingsom povezati i sa Njemačkom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije