Počinje gradnja potisnog cjevovoda za rezervoar za vodu na Sokolju

16.01.2018. 09:11 / Izvor: Akta.ba
Počinje gradnja potisnog cjevovoda za rezervoar za vodu na Sokolju

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Bedrija Hodžić, direktorica građenja u firmi Orman potpisali su jučer ugovor o izvođenju radova na izgradnji potisnog cjevovoda od pumpne stanice Briješće do rezervoara za vodu u Naselju heroja Sokolje u dužini od kilometar i po. Radovi će koštati oko 385.000 KM.

Radi se o sistemu vodosnabdijevanja rezervoara Sokolje, koji je ranije izgrađen, kao i pumpna stanica u Briješću koja će taj rezerovar snabdijevati vodom. Rezerovar kapaciteta 1.000 kubika vode trebao bi riješiti pitanje vodosnabdijevanja naselja Zabrđe i dijelova Sokolja, dijelu općine koji nije adekvatno pokriven gradskom vodovodnom mrežom, gdje se u ljetnjim mjesecima stanovništvo vodom snabdijeva pomoću cisteri. Izgradnja ovog vodovodnog sistema bit će pravi način da se to riješi.

„Nakon izgradnje potisnog cjevovoda između pumpne stanice i rezervoara, gradit će se distributivna mreža do samih stambenih objekata, čime će ovaj sistem biti kompletiran. To je dugogodišnji proces ulaganja u vodosnabdijevanje ovog dijela općine, a nakon Dobroševića sljedeći je dio koji smo imali nepokriven gradskom vodovodnom mrežom“, rekao je načelnik Semir Efendić.

Očekuje se da će nakon puštenja u rad rezervoara Sokolje, biti moguće da se u budućnosti sa tog rezervoara vodom snabdijeva i Mjesna zajednica "Reljevo".

Kada je u pitanju nadzor nad izvođenjem radova, načelnik je kazao da je Općina ranije imala potpisan ugovor sa preduzećem Vodovod i kanalizacija, koji su vršili nadzor nad realizacijom navedenih projekata.

„Obzirom da smo Od ViK-a dobili informaciju da oni više nemaju kapaciteta da vrše nadzor nad izvođenjem navedenih radova, mi ćemo od njih još jednom zatražiti da isprate ovaj projekat, a ukoliko ne budu mogli, bit ćemo prinuđeni da izabaremo nadzor putem javnog poziva“, kazao je općinski načelnik.

Izgradnja pumpne stanice u Briješću koštala je oko 300.000 KM, dok je izgradnja rezerovara u Naselju heroja Sokolje koštala oko 450.000 KM.

Također, potpisan je i ugovor za rekonstrukciju cjevovoda od Butila do Rajlovca prema pumpnoj stanici u Briješću kojim će se obezbijediti vodosanabdijevanje pumpne stanice.

Prema riječima Bedrije Hodžić, ukoliko budu dozvoljavali vremenski uvjeti radovi bi trebali biti završeni i prije predviđenog roka od 120 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije