BH Gas: Ambasada SAD i USAID obećali novac za gasovod prema Hrvatskoj

03.02.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba
BH Gas: Ambasada SAD i USAID obećali novac za gasovod prema Hrvatskoj

Spomenutim gasovodom bit će obezbijeđena takozvana diversifikacija izvora snabdijevanja FBiH gasom.

Ambasada SAD-a u BiH i USAID su obećali dati grant sredstva za izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo za izgradnju gasovoda prema Hrvatskoj, tačnije prema Splitu, saopćeno je iz BH Gasa. 

Spomenutim gasovodom bit će obezbijeđena takozvana diversifikacija izvora snabdijevanja FBiH gasom, čime bi se osigurala stabilna isporuka gasa za postojeće potrošače u FBiH, ali i širenje postojeće mreže korisnika ovog energenta. 

Vlada Federacije BiH je za projekat BH-Gasa "Južna interkonekcija BiH – Hrvatska pravcem Zagvozd –Posušje – Novi Travnik – Travnik sa odvojkom za Mostar donijela zaključak o strateškom interesu istog za Federaciju BiH, te zadužila resorno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i BH-Gasda intenziviraju aktivnosti na njegovoj realizaciji.

Nakon što je za projekat Južne interkonekcije Evropska Komisija odobrila grant sredstva u okviru ConnecTA predpristupnog fonda, te je u zadnjoj fazi izrada sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA). Današnjim sastankom je potvrđena podrška ovom projektu od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i USAID koji su spremni finansirati izradu slijedećeg nivoa tehničke dokumentacije, odnosno studije izvodljivosti, idejnog projekta i studije uticaja na okolinu i društvo. Za tu namjenu već su obezbijeđena grant sredstva, te pokrenute aktivnosti na pripremi dokumentacije.

Veoma je važnoistaći podršku projektu od strane Vlade Federacije BiH, te usku saradnju BH-Gasa sa EBRD bankom koja je u fazi izrade tehničke dokumentacije kroz fondove EU i USAID tehničke pomoći također snažno podržala projekat, te izrazila spremnost da u konačnici kroz kreditni aranžman učestvuje u finansiranju izgradnje projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska.  

Tokom sastanka predstavnici USAID i EBRD su istakli svoju privrženost realizaciji ovog strateškog projekta čiji značaj se ne ogleda samo u gasifikaciji novih područja unutar BiH, nego shvataju značaj ovog projekta prvenstveno radi osiguranjasigurnosti snabdjevanja prirodnim gasom postojećih potrošača u Federaciji BiH / BiH koja bi se postigla kroz diversifikaciju izvora i pravaca snabdijevanja prirodnim gasom. Projekat Južne interkonekcije je u direktnoj vezi sa projektom izgradnje terminala na Krku i IAP projektom.

USAID i EBRD su osim podrške ovom projektu istakli važnost očuvanja i stabilizacije tržišta prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini istvaranja zakonskog okvira u BiH, te je u tom smislu razgovarano o tehničkoj pomoći USAIDa na transponovanju Trećeg energetskog paketa u punom obimu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije