Obnovljeni krovovi stambenih zgrada, u toku sanacija fasada u općini Novi Grad

30.03.2018. 08:20 / Izvor: Akta.ba

Općina Novi Grad Sarajevo iz prošlogodišnjeg je budžeta izdvojila 200.000 konvertibilnih maraka za hitne intervencije.

Općina Novi Grad Sarajevo iz prošlogodišnjeg je budžeta izdvojila 200.000 konvertibilnih maraka za hitne intervencije, odnosno sanaciju deset krovova i četiri fasade na objektima kolektivnog stanovanja.

Radovi se privode kraju, a izvođač radova firma ''BAHEN GRADNJA'' d.o.o. Sarajevo u proteklom je periodu završila sanaciju deset krovova, u naseljima Švrakino Selo, Alipašino Polje, Dobrinja i Čengić Vila, a pri kraju su radovi na sanaciji fasada.  

Urađena je kompletna sanacija krova na stambenoj zgradi sa dva ulaza u ulici Ali-bega Firdusa u Švrakinom Selu. U naselju Alipašino Polje sanirani su krovovi na zgradama u ulicama Bajrama Zenunija broj 4, Ive Andrića broj 3, Semira Frašte broj 14, Trg solidarnosti broj 37 i Trg ZAVNOBiH-a broj 20, dok su u naselju Dobrinja novi krov dobili stanari zgrada u ulici Trg zlatnih ljiljana broj 6 i 8, te stanari zgrade u ulici Trg grada Bakua broj 13.

"Pored krovova, u proteklom periodu smo završili sanaciju oštećenja na fasadama stambenih zgrada u ulici Trg solidarnosti broj 25 na Alipašinom Polju, gdje je urađena i sanacija dijela zidova stubišta i izlaza na krov zgrade, a pri kraju su radovi na fasadi zgrade u ulici Trg djece Dobrinje broj 25, koja je bila jako oštećena usljed ratnih razaranja", pojasnio je šef gradilišta Anel Bečović.

Dodao je da je u toku postavljanje skele na stambenom objektu u ulici Trg djece Dobrinje broj 18 na Dobrinji, gdje će se raditi sanacija rupa od gelera, zamjena fasadne cigle i bojenje fasade. Nakon što budu završeni radovi na toj zgradi, pristupiće se sanaciji fasade zgrade u ulici Adija Mulabegovića broj 1 u naselju Saraj-Polje.

Obzirom na to da je na području Novog Grada veliki broj objekata, oštećenih tokom ratnih dejstava, ali i dotrajalih, koji predstavljaju opasnost za naše građane, iz općinskog budžeta svake godine izdvajaju se značajna sredstva za sanaciju najurgentnijih, a to je prije svega obaveza upravitelja zgrada.

Najviše problema stanarima predstavljaju krovovi koji prokišnjavaju, te se Programom hitnih intervencija godišnje obuhvati više krovova nego fasada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije