Nastavak gradnje autoputa na Koridoru Vc -  Poddionica Nemila – Donja Gračanica

17.04.2018. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Nastavak gradnje autoputa na Koridoru Vc -  Poddionica Nemila – Donja Gračanica

Riječ je izgradnji 17,65 km duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na Koridoru Vc, odnosno poddionica, Nemila – Vranduk u dužini  5,7 km.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je dva prijedloga sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) za Projekt autoputa na Koridoru Vc, poddionica Nemila – Donja Gračanica (Zenica sjever), komponente A i B.

Riječ je izgradnji 17,65 km duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na Koridoru Vc, odnosno poddionica, Nemila – Vranduk u dužini  5,7 km, Vranduk - Ponirak 5,07 km i Ponirak - Donja Gračanica 6,9 km.  Vrijednost zajma za komponentu A je 27.150.000,00 američkih dolara, a za komponentu B 24,3 miliona eura.

Rok otplate ovih zajmova je 20  godina za komponentu A uz pet godina grejs perioda, a za komponentu B 18 godina i četiri godine grejs perioda. Zajmovi su alocirani na Federaciju BiH.

Pojedinačni prijedlozi sporazuma sa osnovama za vođenje pregovora za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar finansija i trezora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije