Jedna od najstarijih elektrana na Balkanu postaje tehnički muzej energetike

17.04.2018. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Jedna od najstarijih elektrana na Balkanu postaje tehnički muzej energetike

Projekat restauracije je odstrane Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske dobio pozitivno mišljenje.

U Delibašinu selu u Trapistima, nadomak Banjaluke uskoro počinju radovi na restauraciji jedne od najstarijih elektana na Balkanu u tehnički muzej energetike.

Predrag Klincov iz Uprave ZP "Elektrokrajina" a.d. Banja Luka za poslovni portal Akta.ba kaže kako  ova kompanija sprovodi pripremne radnje za početak realizacije projekta restauracije i prenamjene devastiranog objekta stare hidroelektrane "Delibašino selo" u tehnički muzej energetike.

Kako navodi u proteklih nekoliko mjeseci je izvršeno tehnička zaštita objekta od ulaska neovlaštenih lica u cilju sprečavanja daljne devastacije njegove unutrašnjosti i očuvanja starih postrojenja. Izvršeno je, takođe, ispitivanje stanja i stabilnosti konstrukcije objekta kao preduslova za izradu tehničke dokumentacije i sprovođenja daljih aktivnosti u saradnji sa eminentnim stručnjacima iz oblasti arhitekture i Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

"Nakon navedenih koraka će se utvrditi finansijska konstrukcija projekta pri čemu će se sagledati mogućnost apliciranja za bespovratna sredstva međunarodnih projekata zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa, a što će u narednom periodu razmatrati nadležni organi preduzeća", kaže Klincov, pojašnjavajući kako je razlog za realizaciju projekta potreba zaštite i očuvanja autentičnog izgleda objekta i postrojenja jedne od najstarijih hidroelektrana na Balkanu, sa planiranom stalnom postavkom internih i eksternih eksponata koji će prikazati razvoj elektrifikacije na području Krajine od njegovih početaka 1899. godine do savremenog doba.

"Vjerujemo da će budući tehnički muzej u Delibašinom selu postati važan i posjećen kulturno-istorijski objekat koji će obogatiti turističku ponudu grada Banja Luka", dodaje on.

Također, projekat restauracije je od strane Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske dobio pozitivno mišljenje.

Milijana Okilj, načelnica Odjeljenja za kulturno-historijsko naslijeđe pojasnila je kako je Odluka donesena u septembru prošle godine, te dodala kako je potrebno da se pri restauraciji ispoštuju mjere tehničke zaštite i da se zadrži autentičnost objekta.

Podsjećamo, Hidroelektrana Delibašino selo je počela sa radom 1899. godine za potrebe prostorija i industrijskih pogona katoličkog reda u Trapistima kraj Banjaluke.

Zahvaljujući struji koju je proizvodila centrala Delibašino selo već 1902 godine osvjetljene su prostorije Gradske uprave, pojedine javne služne, dvije željezničke stanice u gradu u predgrađu i u centru, kao i pojedina domaćinstva blizu same hidroelektrane.

Do 1922. godine bila jedini snabdjevač grada električnom energijom sve do otvaranja termo elektrane na ugalj u naselju Lauš.

Foto: banjaluka.net

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije