Krak Rajlovačke ceste od strateškog značaja za poslovnu zonu Rajlovac

30.05.2018. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Krak Rajlovačke ceste od strateškog značaja za poslovnu zonu Rajlovac
OTVORI GALERIJU

Radi se veoma značajnoj cesti, koju koristi više od 20 privrednih subjekata koji zapošljavaju nekoliko stotina osoba.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić  sa saradnicima i predstavnicima privrednih subjekata obišli su danas obnovljenu sabraćajnicu u ulici Rajlovačka cesta u industrijskoj zoni Rajlovac, nakon čega je održan sastanak sa privrednicima, u prostorijama firme Messer.

Radi se veoma značajnoj cesti, koju koristi više od 20 privrednih subjekata koji zapošljavaju nekoliko stotina osoba, a koja je više od deset godina bila u lošem stanju. Ovaj krak Rajlovačke ceste od strateškog je značaja za poslovnu zonu Rajlovac, najveću u Kantonu Sarajevo i povezivanje sa poslovnim zonama Telalovo polje i Bačići.

"Urađena je temeljita rekonstrukcija  saobraćajnice dužine blizu jednog kilometra i širine 6 metara. Obradovali smo privrednike sa ovog prostora, obzirom da oni dugo godina rade u teškim uslovima, a cesta je bila dotrajala pogotovo u periodu dok se nije uradila sanacija vodovodne mreže. Nakon što je prije dvije godine završena sanacija vodovodne mreže, krenulo se u projektovanje sanacije ceste sa svim instalacijama, tako da na njoj ne bi trebalo biti više nikakvih prokopavanja. Ovdje rade velike firme sa puno zaposlenih i nama je značajno da su dobili bolje uslove rada", rekao je načelnik Efendić.

Mirza Sabljica, direktor Teknoxgroup BH kazao je ovom prilikom da su dugo čekali na sanaciju saobraćanice, ali da je inicijativom Općine i privrednika projekat uspješno završen.

"Obnovljena saobraćajnica je od izuzetnog značaja, jer većina kompanija radi sa robom koja zahtjeva transport teških tereta. Do sada smo imali oštećenja na vozilima, a sada ćemo imati bez problema transportnu komunikaciju kako za teretna, tako i za putnička vozila. Uz to otvoren je prostor za dalja ulaganja", izjavio je Sabljica.

Ministar Šabić istakao je značaj ovog projekta za industrijsku zonu Rajlovac. "Zajedno sa Općinom Novi Grad Sarajevo uložili smo nešto više od 600.000 KM u infrastrukturu u poslovnoj zoni Rajlovac. Ove godine usvojen je Program raspodjele 2,5 milona KM za infrastrukturne radove u poslovnim zonama u KS-u. Svi ekonomski parametri u KS rastu i to je jedan od razloga zašto mi odlučujemo da direktno ulažemo u realni sektor", rekao je ministar Šabić.

U planu je da se ova saobraćajnica u narednom periodu poveže sa velikim prstenom oko autoputa kroz Rajlovačko polje, čime će cijeli Rajlovac dobiti kvaliteno riješenu saobraćajnu komunikaciju.

Također, uskoro će početi sanacija sabraćajnice koja prolazi pored autopijace prema industrijskoj zoni Rajlovac, a u pripremi je zajedno sa Ministarstvom privrede KS i sanacija ulice u industrijskoj zoni Bačići, koja je dosta oštećena i stvara velike probleme privrednim subjektima.

Ranije je u ovoj ulici urađena sanacija kompletne vodovodne mreže, a u toku je postavljanje priključaka za objekte nakon čega će se krenuti u njenu sanaciju, tako da će se nakon mnogo godina na kvalitetan način riješiti saobraćajni pristup firmama koje ovdje djeluju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije