U Ljubinju počinje gradnja vještačke akumulacije projekt vrijedan 2,6 mil. KM

07.07.2018. 10:59 / Izvor: RTRS
U Ljubinju počinje gradnja vještačke akumulacije projekt vrijedan 2,6 mil. KM

Opština je obezbijedila dodatnih 270.000 KM za eksproprijaciju. Izgradnja bi trebalo da bude završena za godinu dana.

Buduća vještačka akumulacija biće od ogromnog značaja za ljubinjsku poljoprivredu, s obzirom na to da na području te opštine nema prirodnih izvora vode. Početak radova ozvaničili su predstavnici opštine i Ministarstva poljoprivrede, potpisivanjem ugovora.

Akumulacija će biti izgrađena na površini od oko pet hektara, zapremine 245.000 kubnih metara i nizvodno od postojeće. Prema projektu, osim brane, biće izgrađeno hidromehaničko postorjenje, devet potisnih pumpi i trinaest kilometara cjevovoda, kojim bi se navodnjavalo 280 hektara oranica.

"Ovo će narodu dati mogućnost da se bavi uzgojem kultura koje do sada nisu proizvodili. Kada imate ovo, imaćete zasade koji će se moći raditi dva puta godišnje“, ističe Darko Krunić, načelnik Ljubinja.

Ljubinjsko polje, izuzev malog dijela sa postojeće akumulacije, nije moglo da se navodnjava. U najvećem dijelu zasađeno je voće, dok su povrtarske kulture gotovo zanemarive.

Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i izvođača radova, saopšteno je da je finansijska konstrukcija zatvorena. Ukupna vrijednost projekta je 2.642.000 KM. Najveći dio novca obezbijeđen je kroz projekat Vlade “Razvoj i navodnjavanje u Republici Srpskoj”.

"85 odsto sredstava je iz kredita Svjetske banke. Mi smo potpisali ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede i trebalo je da učestvujemo sa 15 odsto, ali je Ministarstvo obezbijedilo 200.000 KM", rekao je Krunić.

Opština je obezbijedila dodatnih 270.000 KM za eksproprijaciju. Izgradnja bi trebalo da bude završena za godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije