Živinice dobijaju prvi pčelarski centar i dom vrijedan 1,75 miliona KM

12.07.2018. 12:50 / Izvor: Akta.ba
Živinice dobijaju prvi pčelarski centar i dom vrijedan 1,75 miliona KM

Investiciju će pratiti pčelari vlastitim ulaganjima, Općina Živinice, Vlada Tuzlanskog kantona i Vlada Republike Turske preko agencije TIKA.

"Udruženje za razvoj i podršku poljoprivrede Pčelica iz Živinica, zajedno sa svojim okupljenim članicama došlo je na ideju da pokrene jedan projekat budućnosti BiH, izgradnju prvog pčelarskog centra u Živinicama na lokalitetu Rudina. Centar koji smo zamislili je prvi ovakve vrste, ne samo u tuzlanskoj regiji, nego i na cijelom Balkanu", kazao je za Akta.ba Šahim Halilbašić, predsjednik Udruženja.

Centar i dom

Razlog za ovu ovu gradnju jeste potreba za uvođenjem modernih tehnologija kako bi bili konkurentniji na tržištu i maksimalno koristili potencijale i prirodne resurse koje nudi Tuzlanski kanton, zemlja i region u pogledu prirodnog bogatstva vezanog za pčelarstvo.

"Svojom izvedbom i konstrukcijom centar treba da preraste i u jednu vrstu naučnog instituta kada je u pitanju sektor i odjel vezan za poljoprivrednu granu koja se bavi pčelarstvom", dodao je Halilbašić, te objasnio da je nužno bilo krenuti radikalnije u svim koracima kako bi pčelarstvo bilo konkurentije na tržištu.

Centar je zamišljen da se izgradi u segmentu prizemlje sa spratom sa ukupnom korisnom površinom od 630 kvadratnih metara.

Pored izgradnje pčelarskog centra, planirana je i izgradnja pčelarskog doma. Oba ta objekta zahtjevaju investiciju ulaganja od 1,75 miliona KM.

"Investiciju će pratiti pčelari vlastitim ulaganjima u iznosu od pet do deset posto, Općina Živinice deset posto, Vlada Tuzlanskog kantona do 20 posto, a ostatak sredstava će obezbijediti Vlada Republike Turske u posredstvu preko agencije TIKA", dodao je Halilbašić.

Objasnio je da što se tiče radova, od idejnih rješenja potrebnih saglasnosti i dozvola, sve je u fazi pribavljanja i prikupljanja, a prvi radovi se očekuju na jesen i ne bi trebali trajati duže od 24 mjeseca.

"Za nepune dvije godine očekujemo da kompletni objekti budu izgrađeni i u punom kapacitetu da budu stavljeni na raspolaganje Udruženju Pčelica", kazao je Halilbašić.

Istakao je da su ova dva objekta neovisna, fizički odvojena, a geografski su povezana i vazdušnom linijom bila bi udaljena do nekih 200 metara.

"Njihova gradnja bi se mogla paralelno odvijati. Sam pčelarski dom bi se gradio na lokalitetu Rudina, to je teritorijalno područje koje se prostire u prirodnom pojasu na granici razvajanja općine Živinice i Banovići", rekao je Halilbašić.

Ova lokacija se naslanja na zaštićeni pejzaž Konjuh planine, i korisnici doma će samo u jednom dijelu biti pčelari.

Turistički imidž

"Ono što mi očekujemo kao rezultate same gradnje, lokacije i resursa, jeste da se prvenstveno osiguraju kvalitetni smještaju za posjetioce lokaliteta Rudina gdje već u okviru turističke zajednice imamo mapirane biciklističke staze, zatim bismo dali doprinos za povezivanje logičkih cjelina i svih posebnosti koje nudi ovaj naš lokalitet u stvaranju tog novog proizvoda", naglasio je Halilbašić.

Očekuje i  da ojačaju turistički imidž općine Živinice, te opšti pozitivno dojam, kao i da podignu kvalitetu života lokalnog stanovništva uz poticanje zapošljavanje u proizvodnim i uslužnim djelatnostima okrenutim ka sektoru turizma.

"Na kraju, sve to činimo s ciljem da pokušamo biti dio priče koja će dati doprinos zaustavljanju odlaska mladih ljudi", poručio je.

Cilj im je i da pčelarski centar okupi među svojim članovima i Udruženjem Pčelica, pčelare koji će ukupno zajedno brojati više od 1000 pčelinjih zajednica gdje će sami oni biti osnova za rast i razvoj takvog Pčelarskog centra.

"Također, u sklopu pčelarskog doma planiramo izgraditi vlastiti stacionarni pčelinjak za promociju i razvoj pčelarskog turizma. To je opet jedna nova faza i novi korak u kome želimo unaprijediti, približiti i stimulativno djelovati prema našem mladom svijetu, onim neupućenim kada je u pitanju kompletan resusr i potencijali pčelarstva, te unaprijediti ideju brendiranja proizvoda, jer sve što radimo nije na tako visokom nivou koji želimo postići ovim projektima", naglasio je Halilbašić.

Istakao je da želie brendirati proizvod po kojem će biti prepoznatljiva i općina, kanton, a "brendiranjem tih proizvoda stvaramo preduslov da se pojavimo i na međunarodnom tržištu".

Udruženje Pčelica broji više od 156 članova aktivnih u ovom trenutku. Više od 100 ih je u statusu sticanja članstva. Ono što je karakteristika Udruženja su sekcije koje imaju kao što su sekcija žena i sekcija mladih pčelara gdje u partnerstvu sa osnovnom školom Živinice Gornje kroz vannastavne aktivnosti učenicima približavaju sve ono što pčelarstvo nudi sa ciljem da budućim mladim ljudima ugrade temelje pozitivnih vrijednosti.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije