SC Mostar - vanjskim poslovima do dodatnih prihoda i finansiranja projekata

22.11.2018. 11:59 / Izvor: Akta.ba
SC Mostar - vanjskim poslovima do dodatnih prihoda i finansiranja projekata

Finansiraju se iz 40 posto sredstava koja dolaze iz državnog budžeta, dok kroz razne vanjske aktivnosti i projekte Studentski centar osigura 25 posto sredstava.

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru jedna je od rijetkih ustanova koja posluje bez minusa i koja svake akademske godine poboljšava svoje usluge i učestvuje na svim značajnim projektima u državi i regiji. 

Finansiraju se iz 40 posto sredstava koja dolaze iz državnog budžeta, dok kroz razne vanjske aktivnosti i projekte Studentski centar osigura 25 posto sredstava u koje ne ulaze Student servis, teretana i fitness koje imaju u sklopu usluga. 

Neplaćanja od strane kantona bolna su tačka njihovog poslovanja i ne vide promjene u daljoj budućnosti. No, upravo zbog tih anomalija, uprava centra pokrenula je niz vanjskih projekata kako bi osigurali likvidnost i mogli raditi na unapređenju svojih usluga, kaže za Akta.ba Anita Glibić, voditelj sektora društvenih djelatnosti.

"Studentski centar svoje obaveze prema državi i zaposlenicima izmiruje redovito i nemamo kašnjenja u plaćanju doprinosa, plaća niti obaveza prema dobavljačima. U cilju prepoznavanja trendova na tržištu i pokretanja kvalitetnih projekata za studente, djelatnici centra redovito pohađaju seminare i edukacije kako unutar Bosne i Hercegovine tako i u zemljama u okruženju, a projekte preko naših partnera šaljemo čak i do Kine. Ovakav pristup poslu rezultirao je da smo jedini centar u regiji gdje se traži čak 50 posto više kreveta od raspoloživih kapaciteta", navodi ona. 

Dodaje da je dugoočekivano proširenje kapaciteta, odnosno izgradnja trećeg paviljona, bazena i sportske dvorane u fazi dobivanja građevinske dozvole, dok su lokacijsku dozvolu za gradnju dobili. 

"Građevinski projekt smo financirali samostalno i već u potpunosti isplatili. U ovom trenutku prisutni smo u zemljama u okruženju gdje prezentiramo projekt i tražimo partnere za gradnju. Trenutno centar raspolaže sa 480 ležaja za studente kojima nudimo vrhunsku klasu soba opremljene internetom, grijanjem, toplom vodom i hladnjacima. Od iduće akademske godine sve sobe opremiti ćemo i klima uređajima i tako studentima pružiti gotovo hotelski smještaj", ističe Glibić.

Izgradnjom dvorane i bazena unijet će, kaže, novu ponudu, pripreme reprezentacija i sportskih timova, održavanje međunarodnih manifestacija i itd. dok bi izgradnjom dodatnog paviljona omogućili razvoj turizma, posebice vjerskog turizma. 

Naglašava da su jedina ustanova koja mladim ljudima pruža mogućnost pripravničkog staža u čak omjeru od 20 posto u odnosu na broj zaposlenih djelatnika.

"Uz sve navedeno pokrenuli smo kroz sektor društvenih djelatnosti i sportske timove pa tako danas Sc Mostar raspolaže sa: Studentskim košarkaškim klubom Student, Studentskim odbojkaškim klubom Mostar, Kickboxing klubom Eagles SCM te Taekwondo klubom Student. Svi klubovi nalaze se na najvišem nivou natjecanja", kaže naša sagovornica. 

Napominje da su jedini centar koji nudi tri obroka dnevno i to za samo 159,00 konvertibilnih maraka, što postižu upravo vanjskim poslovima koji im donose dodatni prihod. 

A, upravo iz tih dodatnih prihoda i dobro organizovanim finansiranjem, omogućili su i nabavku službenog vozila od skoro 70.000 KM.

Kako kaže, sredstva za nabavku službenog vozila osigurali su od prodaje vozila koje je bilo u vlasništvu centra, te čistog profita kojeg su osigurali od prodaje hrane vanjskim kupcima. 

"Službeno vozilo koriste djelatnici uprave centra kao i ostala tri službena vozila u vlasništvu centra. Sve gore navedeno dovoljno govori o potrebi posjedovanja vozila", zaključuje Glibić.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije