Turističko naselje Nikola, šibenski projekt u kojem učestvuje i Brad Pitt

11.03.2019. 10:34 / Izvor: Večernji List
Turističko naselje Nikola, šibenski projekt u kojem učestvuje i Brad Pitt

Poznati arhitekt i akademik rodom iz Murtera prve je profesionalne korake napravio u Sarajevu.

Zadarske Morske orgulje i Pozdrav suncu, crkva sv. Josipa u Ražinama, šibenski hotel D-resort Mandalina, zagrebačka crkva Sveta Mati Slobode, spomen-križevi na Kornatima... Redom veliki arhitektonski projekti, a svima im je zajedničko legendarno ime koje stoji iza njih – Nikola Bašić.

Poznati arhitekt i akademik rodom iz Murtera prve je profesionalne korake napravio u Sarajevu jer na fakultet u Zagrebu nije primljen, a danas i u 73. godini priprema ambiciozne projekte kojima, prije svega, planira sasvim novo i moderno lice Dalmacije. Zato ga često zovu znakovitim nadimkom...

On ima ideju o stvaranju nove vizure Dalmacije, odnosno Dalmapolisa. Što je on točno?

"Dalmapolis je moj neologizam za novu urbanu, gospodarsku i geopolitičku formaciju čije su žarište Zadar, Šibenik i Split. Oni su gradnjom autoceste svedeni na vremensku distancu od nepunih 30 minuta, a između su i Biograd, Vodice, Kaštela, Trogir...", priča Bašić.

Na jednom od svojih projekata surađujete i s Bradom Pittom koji je pokazao interes za još jedan veliki šibenski projekt na kojem rade šest godina.

"Riječ je o novoj turističko-nekretninskoj paradigmi, zapravo o novom naselju koje će se zvati “Nikola”, ali ne po meni. To je ime preuzeto od mnogih Šibenčana koji su se dičili tim imenom, ali ponajviše od fantastične šibenske tvrđave. Zamišljeno je da se osnuje na području između Zablaće i kanala Sv. Ante, koje je još od šezdesetih uvršteno u građevinsku zonu. To je odgovor na davni san o izlasku grada na njegove vanjske obale", kaže Bašić u intervjuu za Večernji list.

Opisujući kako će “Nikola” funkcionirati, uz velike ambicije, navodi da će  zasnovati novo „malo misto”, zajednicu koja će prakticirati šibenski životni stil.

"Želimo u modernom vremenu ostvariti ideal srednjovjekovnog grada, velikog toliko da dosegne zajednicu u kojoj se ljudi poznaju, pozdravljaju, druže, prepuštaju mediteranskoj fjaki, gdje djeca bezbrižno i sigurno rastu. Sve to u podneblju s ugodnom klimom, dobrom vodom, zdravim zrakom i izvornom hranom. Dakle, nije riječ o turističkom naselju, jer “Nikola” će biti živi grad za od tri do četiri tisuće stanovnika koji će, slijedeći sezonalno pulsiranje, ljeti udvostručiti, a zimi prepoloviti stanovništvo. Ta je ideja zaintrigirala Brada Pitta pa je želio vidjeti to mjesto i upoznati ljude koji stoje iza projekta", dodaje on.

Glavno svojstvo naselja je povezanost s morem onako kako je to ostvareno u malim dalmatinskim mjestima.

"Oblikovali smo centar naselja s karakterističnim javnim sadržajima koje predvodi župna crkva i pastoralno središte. Na njega se nadovezuje gradska loža, tradicijska pjaca i peškarija. Tu je i zgrada s društvenim sadržajima, multimedijskim centrom, knjižnicom i čitaonicom, sekcijom za scenske i likovne umjetnosti... Urbanu kralježnicu naselja čini „kalelarga”, tradicijska trgovačka ulica koja se proteže smjerom istok-zapad kako bi ljeti bila osvježena maestralom, a zimi zaštićena od bure. U javnom prostoru dominantnu ulogu ima riva kao mjesto susreta, šetnje i razmjene informacija. Najmarkantnije pozicije u naselju sačuvane su za četiri različito tematizirana hotela koji nose zabavne, kulturne, športske, medicinske ili obiteljske programe za goste, ali i ostale stanovnike", govori ovaj arhitekta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije