Prva transverzala: Projekat vrijedan 12 mil. KM čeka odobrenje za građenje

16.04.2018. 10:11 / Izvor: Akta.ba
Prva transverzala: Projekat vrijedan 12 mil. KM čeka odobrenje za građenje

Planirani rok za završetak radova je 18 mjeseci od potpisivanja ugovora, mada će isti biti detaljno definisan u ugovoru.

Postupak javne nabavke za izbor izvođača radova za izgradnju prve dionice "Prve transverzale" se trenutno nalazi u završnoj fazi i nakon ishodovanja odobrenja za građenje nadležnog općinskog organa očekuje se i potpisivanje ugovora sa izvođačem, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Ismar Jusufspahić iz Direkcije za puteve KS.

On kaže kako projekat prve faze podrazumijeva izgradnju primarne gradske saobraćajnice u dužini od cca. 1.100 m, sa pratećim putnim objektima kao što su rondo-kružna raskrsnica, rampa i potputnjak "Šip", sa odvodnjom, rasvjetom i instalacijama.

Planirani rok za završetak radova je 18 mjeseci od potpisivanja ugovora i isti će biti detaljno definisan u ugovoru.

"Izgradnja prve dionice ove saobraćajnice nosi sa sobom određenu kompleksnost, naročito u smislu izgradnje objekata i izmještanja instalacija, međutim pravi izazov će predstavljati izgradnja tunela 'Kobilja Glava' koji je planiran u narednoj fazi", kazao je Jusufspahić.

Procijenjena vrijednost investicije u prvoj fazi je 12 miliona KM bez PDV-a.

Podsjećamo, EBRD je prošle sedmice na sastanku sa čelnicima Kantona Sarajevo potvrdio spremnost za odobravanje kredita u iznosu od 35 miliona eura za izgradnju dionice I transverzale koja obuhvata Tunel “Kobilja Glava” i spoj izlaza iz Tunela do magistralne saobraćajnice, te tri miliona eura za kružni tok na IX transverzali-spoj sa lotom 2C.

EBRD bi trebao uskoro i dostaviti Vladi KS prijedlog mandatnog pisma za realizaciju ovih sredstava nakon čega će, Vlada pokrenuti procedure za hitni rebalans ovogodišnjeg budžeta radi uvrštavanja sredstava za navedeno zaduženje.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije