Prvi pomaci: Brza cesta od Sarajeva do Goražda na javnom uvidu

17.05.2018. 11:31 / Izvor: Akta.ba
Prvi pomaci: Brza cesta od Sarajeva do Goražda na javnom uvidu

Prošlog mjeseca je potpisan Ugovor o izradi idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže.

Prvi potezi za izgradnju brze ceste od Sarajeva prema Goraždu su počeli.

Prošlog mjeseca je potpisan Ugovor o izradi idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma već je zakazalo javnu raspravu koja će se održati 1. juna ove godine u Goraždu.

U cilju štobrže i efikasnije realizacije projekta urađena je i Studija o procjeni uticaja na okoliš i Plan upravljanja otpadom.

Kako je navedeno u pomenutoj Studiji početak trase izgradnje brze ceste planiran je na lokalitetu Hrenovice. Odnosno, trasa iz idejnog rješenja definisana je tako da se na dijelu Hrenovice odvaja sa postojećeg makadamskog puta, prelazi korito rijeke Prače te ulazi u tunel procjenjene dužine cca 5500 m , nakon izlaska iz tunela prati trasu regionalne ceste do ulaza u Goražde.

Buduća trasa biće duga 13.780 m. Planirano je da projektna brzina bude 100 km/h. Natrasi će se nalaziti i tunel dužine 5.500 m i ovo će biti jedan od najvećih tunela koji su do sada izgrađeni u BiH.

Također na trasi će biti izgrađeno i šest mostova ukupne dužine 688 m.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije