Radovi na cesti Neum – Stolac u punom jeku: Tunel Žaba dobija oblik

28.05.2019. 08:05 / Izvor: Akta.ba

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog čak 975 metara.

Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac, u dijelu koji pripada općini Neum, a koji bi ovaj jedini bosanskohercegovački grad trebali povezati s unutrašnjošću, u punom su jeku.

Završeni su radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, Babin Do – Oštrovac dugoj 1,7 kilometra, tunel Oštrovac dug 190 metara, te poddionica Oštrovac – Broćanac dugačkoj oko pet kilometara.

Trenutno se radi na eksproprijaciji zemljišta Hutovo – Cerovica, te se sklapaju sporazumi za poddionicu Broćanac – Prapratnica. Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta se financira iz vlastitih sredstava Javnog Poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

IZGRADNJA TUNELA ŽABA

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba dugačkog čak 975 metara, koji počinje na lokaciji naseljenog mjesta Prapratnica, a završava u blizini naseljenog mjesta Hutovo na području općine Neum. Vrijedost radova je 23.057.197,66 KM, a izvode ih Euro – Asfalt i HP Investing.

Tunel Žaba spada u zahtjevniju kategoriju tunela, i podijeljen je u tri faze. Prva obuhvaća iskop i primarnu oblogu, druga betoniranje tunela i sekundarnu oblogu, a treća su završni radovi (elektrovodovi, ventilacija i sl.).Uz glavni tunel, istodobno se radi i na pomoćnom dužine 730 m, koji je isključivo namjenjen za evakuaciju ljudi i za interventna vozila u slučaju nekih nezgoda.

Pri gradnji ovog tunela korišten je električni sustav miniranja, a važno je istaknuti da su na ovoj građevini projektirane i izvedene tri poprečne veze sa pomoćnom cijevi. Zbog nepristupačnosti terena rad se odvija samo s jedne strane tunela. Rok za završetak radova predviđen je za listopad 2020.godine.

Izgradnja tunela Žaba predstavlja još jedan korak k realizaciji dugogodišnjeg projekta i približavanju Neuma i Stoca.

MOGUĆNOST ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE I TURIZMA

Načelnik Neuma Živko Matuško tvrdi da se na izgradnji ceste Neum – Stolac radi punim intezitetom  te se nada kako će radovi biti završeni prije ulaska Hrvatske u Schengen, što bi u suprotnom moglo stvoriti probleme za stanovnike Neuma. Ističe kako se izgradnjom ove ceste, osim pristupa obali i priobalnom prostoru, otvara i velika mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma na ovim prostorima.

Ova prometna dionica podjeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral Inžinjering a.d. Laktaši,a a vrijednost radova je 6.027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude čija je vrijednost radova 5.924.253,83 KM.

Sredstva za izgradnju ceste Neum – Stolac dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH , a financiranje ovog važnog prometnog pravca je omogućeno kreditom Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije