Radovi na izgradnji Evropske kuće kulture odvijaju se planiranom dinamikom

02.10.2020. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Radovi na izgradnji Evropske kuće kulture odvijaju se planiranom dinamikom

Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tokom radova i naglasio da će Općina nastaviti sa finansijskom podrškom ovog veoma značajnog projekta.

U četvrtak, 1. oktobra 2020. godine načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima, obišao gradilište gdje je u toku izgradnja objekta u kojem će biti smještena Evropska kuća kulture i nacionalnih manjina i Centar kulture i mladih Općine Centar, u parku Kemal Monteno na lokaciji nekadašnje Austrijske kuće, preko puta naselja Ciglane.

Radove na navedenom objektu izvodi građevinska firma „Džekos“ d.o.o. Sarajevo, a vrijednost okvirnog sporazuma koji je potpisan na period od tri godine iznosi 2.842.788,78 KM.

"Do sada smo uspjeli završiti sa izgradnjom betonske konstrukcije objekta. Trenutno se izvode radovi na izradi drvene obloge i nosača, primarnih, sekundarnih i lučnih nosača, a kako bi se objekat što prije pokrio i zatvorio te se zaštitio od vremenskim neprilika koje dolaze", objasnili su iz građevinske firme „Džekos“ d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, idejni projekat koji je bio osnova za objekat Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina je rad arhitekata Ilme i Zejda Kobilice, koji su sa svojim idejnim rješenjem pod nazivom „Brick Line“ osvojili prvo mjesto na objavljenom konkursu  za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje „Austrijske kuće“. Prethodno su načelnik Ajnadžić i direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić potpisali Ugovor o osnivanju prava građenja u korist Općine Centar u svrhu izgradnje (rekonstrukcije) objekta nekadašnje Austrijske kuće. Ovim dokumentom je Zavod za izgradnju KS, kao vlasnik i posjednik zemljišta i devastiranog objekta Austrijske kuće, prenio prava građenja na Općinu Centar.

Načelnik Ajnadžić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tokom radova i naglasio da će Općina Centar nastaviti sa finansijskom podrškom ovog veoma značajnog projekta.

"Naredni korak je da krenemo sa izradom idejnog projekta vanjskog uređenja oko objekta što predstavlja jako bitan segment. Ovdje treba da dominira prostor uređenog zelenila i mobilijara za djecu, klupe za odmor te razni sadržaji", pojasnio je Ajnadžić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije