Investicije / PROJEKTI

Revitalizacija historijskog platoa u Jajcu

25.11.2018. 10:50 / Izvor: Akta.ba

Projektom je obuhvaćeno 37 objekata, smještenih na istorijskom platou staroga grada u Jajcu, unutar gradskih bedema, koji su pretrpjeli značajna razaranja u posljednjem ratu. 

Projekat je, obuhvatio detaljnu analizu postojećeg stanja, uključujući i istorijsku genezu nastanka različitih Historijskih slojeva, među kojima su najvredniji objekti iz predotomanske bosanke kraljevine, čiji je Jajce bio glavni grad, kao i srednjevjekovne Bosne pod Otomanima, piše jajce-online.

To su Crkva Sv. Marije sa tornjem Sv. Luke, Medvjed kula, Omer-Begova kuća, Burića kuća (Titov muzej) i najautentičnija, podzemna kraljevska grobnica – katakombe.

Osim restauracije vrijednih kulturnih spomenika, školski zadatak je, nezavisno od pravila restauratorske prakse, uključio i projektovanje novog objekta, što je u ovom slučaju kulturni centar za turiste.

Riječ je o diplomskom radu studentice Anđeline Ošap na temu „Revitalizacije istorijskog platoa u Jajcu“ od kada razvija svoj interes za temu revitalizacije graditeljskog nasljeđa. 2007. godine postaje stipendista ministrstva vanjskih poslova Španije za magistarski studij iz restauracije arhitektonskih spomenika na Politehničkom fakultetu Katalonije u Barceloni, koji završava 2009.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije