Investicije / URBANIZAM

Riješen spor sa vlasnicima trošnih objekata na Prvoj transferzali

29.10.2020. 13:27 / Izvor: Akta.ba

Nakon što je jučer na terenu razgovarao sa vlasnicima trošnih objekata na trasi Prve transverzale jutros je u Općini Centar načelnik Nedžad Ajnadžić sa saradnicima održao radni sastanak na kome su prisustvovali advokat jedne od porodica, zatim sin vlasnice stana u Ulici Halida Kajtaza 26, te predstavnici Zavoda za izgradnju KS.

Načelnik Ajnadžić je, imajući u vidu najveći značaj Prve transverzale za saobraćaj i ukupan razvoj Kantona Sarajevo i Općine Centar kao projekta od javnog interesa, zatražio od svih učesnika, da se već danas postigne sporazum kojim će se na pravno utemeljen i pravičan način riješiti pitanje obaveza prema vlasnici stana, a time ubrzati uklanjanje objekata radi stvaranja uslova na daljnim aktivnostima na realizaciji ovog izuzetno važnog projekta.

Predstavnici porodice su prihvatili molbu načelnika Ajnadžića da već danas potpišu sporazum, a imajući u vidu riječ načelnika da će za ovu porodicu obezbijediti privremeni uslovan smještaj za stanovanje za narednih šest mjeseci, cijeneći posebno socijalni i zdravstveni status članova porodice, a posebno što će to dati mogućnost da nakon isplate obeštećenja od strane Kantona u ovom periodu za porodicu pokuša iznaći trajno stambeno rješenje.

U tom smislu pred općinskom Službom za imovinsko-pravne,  geodetske poslove i katastar nekretnina Centar, nakon usmene rasprave održane jutros u Općini, u 10 sati između predstavnika Zavoda za izgradnju KS i punomoćnika stranke B.A. zaključen je Sporazum kojim će vlasnici stana u Ulici Halida Kajtaza 26 Kanton Sarajevo – Ministarstvo saobraćaja KS – Direkcija za puteve KS isplatiti ranije procijenjenu naknadu u roku od deset dana od dana zaključenja ugovora, a vlasnik eksproprisane nekretnine-stana se obavezao da će nakon isplate ugovorene naknade u roku od deset dana predati predmetnu nekretninu Kantonu kao korisniku eksproprijacije slobodnu od ljudi i stvari.

Važno je istaknuti, bez obzira što Općina Centar nije ugovorna strana u ovom sporazumu, da je načelnik Ajnadžić posredovao u postizanju sporazuma između Kantona i vlasnika stana, te kao prilog rješenju spora iz duboko socijalnih i humanih razloga iznašao privremeno stambeno rješenje za porodicu čiji će stan nakon iseljenja biti predmet uklanjanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije