Rješenje pitanja odlaganja sanitarnog otpada, jedan od prioriteta lokalne zajednice

27.01.2021. 15:51 / Izvor: Akta.ba
Rješenje pitanja odlaganja sanitarnog otpada, jedan od prioriteta lokalne zajednice

Predstavnici EKO-SEP-a su se zahvalili načelniku Gutići i Općini Banovići.

Projekat izgradnje međuopćinske sanitarne deponije “Separacija 1” za Općinu Banovići nema alternativu i ostat će na listi prioriteta za svaki vid podrške, istaknuto je na današnjem sastanku općinskog načelnika Bege Gutića sa menadžmentom Javnog preduzeća EKO-SEP d.o.o. Živinice koje realizuje ovaj projekat.

S ciljem dugoročnog rješavanja problema odlaganja otpada na području općine Banovići, lokalna zajednica je donijela odluku da se uključi u međuopćinski projekat izgradnje sanitarne deponije pod nazivom „Separacija 1“. Izgradnja deponije je počela krajem prošle godine na teritoriji Grada Živinice, radovi teku dobrom dinamikom i trebali bi biti završeni u roku od 13 mjeseci, odnosno krajem 2021. godine.

Na današnjem sastanku istaknuto je da je ovo projekat od velikog značaja za Općinu Banovići i trenutno najbolje rješenje za dugoročno rješenje problema odlaganja otpada, s obzirom da lokalna zajednica teži ka nastavku ovog projekta koji bi podrazumijevao naknadnu obradu otpada.

Projekat regionalne sanitarne deponije “Separacija 1” realizuju tri lokalne zajednice i to; Banovići, Živinice i Kladanj. U projektu učestvuje Grad Živinice sa 60%, Općina Banovići sa 30% i Općina Kladanja sa 10%.

Otvorena mnoga pitanja

Načelnik Gutić upoznat je sa trenutnim aktivnostima, obavezama i odnosima EKO-SEP-a sa izvođačima i Evropskom bankom, kao i lokalnim zajednicama, a otvorena su i druga pitanja koja se tiču tri lokalne zajednice. O tome će se detaljnije razgovarati sa predstavnicima lokalnih zajednica, na sastanku Savjeta načelnika koji će uslijediti po hitnoj proceduri u narednim danima.

Vrijednost izgradnje prve faze projekta je 7,5 miliona, od čega je 5 miliona obezbijeđeno kao zajam od Evropske banke koja je osigurala i 2,5 miliona garant sredstava.

Danas je razgovarano i to tekućim pitanjima u radu EKO-SEP-a, o uključivanju još nekoliko općina u ovaj projekat, načinu formiranja cijena za odlaganje otpada, izgradnji sortirnice, odnosno drugoj fazi projekat i drugim pitanjima.

Predstavnici EKO-SEP-a su se zahvalili načelniku Gutići i Općini Banovići na fer i korektnoj saradnji, te izrazili želju za nastavkom još bolje i korektnije saradnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije