Sanirana dionica regionalnog puta Dariva-Hreša

03.09.2020. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Sanirana dionica regionalnog puta Dariva-Hreša

Postavljanjem drugog i završnog sloja asfalta završeni su asfalterski radovi koji su se izvodili u sklopu projekta rehabilitacije regionalnog puta.

Postavljanjem drugog i završnog sloja asfalta završeni su asfalterski radovi koji su se izvodili u sklopu projekta rehabilitacije regionalnog puta Dariva-Hreša R447, u dužini od 450 metara.

Da bi projekat bio u potpunosti završen preostalo je još postavljanje nove horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije, potvrđeno je iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine. Podsjećamo, riječ je o dionici od mosta Bosansko-turskog prijateljstva na Obhodži prema Darivi, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali uklanjanje starog asfalta, proširivanje saobraćajnice, izmiještanje stuba električne energije, izgradnju više od 100 metara potpornih zidova uz saobraćajnicu, odvodnju površinskih voda, te drenažu.

Inače, regionalni put Dariva-Hreša R447 je od velikog značaja za stanovnike Mošćanice, Gazijinog Hana, Faletića, Baruthane, Nova Baruthane, Hladivoda, Brusulja i drugih naselja koji broje više od 1.500 domaćinstava. Mjesna zajednica Mošćanica je teritorijalno najveća mjesna zajednica u općini Stari Grad i svojom površinom obuhvata 1/3 kompletne općine. Projekat je koštao više od 320.000 KM, a finansirali su ga zajednički Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad. Na početku radova gradilište su obišli općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i Selmir Kovač, direktor Direkcije za puteve KS.

Tada je istaknuto da se radi o nastavku projekta i saradnje iz oktobra, 2015. godine kada je urađena druga dionica ovog puta dužine 250 metara sa svom pratećom infrastrukturom što je koštalo oko 330.000 KM. Osim privatnih vozila, ovom cestom kreću se i vozila javnog gradskog prevoza, a ona je i od velikog značaja za Kanton Sarajevo, s obzirom da je prva alternativna cesta u slučaju nezgoda na cesti M-5 Sarajevo-Pale.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije