Šta su dobili građani Stupa? RP "Stup Nukleus" ili mačka u vreći?

21.09.2017. 19:19 / Izvor: Akta.ba
Šta su dobili građani Stupa? RP 'Stup Nukleus' ili mačka u vreći?
OTVORI GALERIJU

Nakon burne rasprave OV Ilidža usvojilo je Prijedlog Odluke o usvajanju RP "Stup Nukleus" i prijedlog Odluke o provođenju RP "Stup Nukleus".

Nakon burne rasprave Općinsko vijeće Ilidža usvojilo je Prijedlog Odluke o usvajanju Regulacionog plana "Stup Nukleus" i prijedlog Odluke o provođenju Regulacionog plana "Stup Nukleus".

Vijećnici SDP-a i DF-a oštro su se protivili ovoj odluci, ističući da mapa na kojoj je predstavljen grafički prikaz RP nije ista kao ona koju su dobili u materijalu i da se radi o obmani građana.

Vijećnik Amar Kečo, je kazao kako izožena mapa može biti krivično djelo zbog kojeg se može završiti u zatvoru, jer ovo nije mapa koja je dostavljena vijećnicima u materijalu koji su dobili.

"Kako bi nešto bilo ucrtano u Regulacioni plan (RP) mora biti ucrtano u prijedlogu RP, te sve što je ovdje danas nabrojano, nije navedeno u prijedlogu RP i samim tim neće biti sastavni dio RP", pojasnio je Kečo.

Vijećnik Samir Avdić kazao je da za radnu mapu neće glasati i da ona mora ići na javni uvid pa tek onda na usvajanje.

Također nekoliko vijećnika skrenulo je pažnu i na zaključak 3 iz Stava 2 , gdje je navedeno da spratnost neće biti veća od P+8, tj. P+6, međutim u dostaljenom materijalu vijećnicima, jasno je naglašeno da će ta spratnost biti P+13, te smatraju da su i na ovaj način građani Stupa obmanuti.

Predsjedavajući OV pojasnio je ovu opasku, te istaknuo kako u vrijeme pisanja zaključka nije bila održana javna rasprava na Stupu 19.09.2017. na kojoj je predloženo i prihvaćeno da gradnja bude P+8, iako je uredno urađena mapa RP (op.a) sa svim zaključcima građana Stupa.

Vijećnik Mirza Alijagić kazao je kako danas vijećnici Ilidže glasaju za "mačka u vreći", te sumnja da je u materijalima greška oko spratnosti objekata.

Načelnik Općine Ilidža, Senaid Memić komentarišući negodovanje pojedinih vijećnika, kazao je kako je bolje imati i plan koji je skoro neprovodljiv, nego nikakav plan.

I pored svega navedenog, vijećnici su iskoristili većinu i stavili tačku na Nukleus. Odluka je usvojena sa 22 glasova "za" i šest protiv.

Predstavnik građana Stupa, Sabit Šabanović za poslovni portal Akta.ba kazao je zadovoljan svim odlukama koje su građani prihvatili.

"Sve što je predloženo, građani su prihvatili. Ono što želimo, jeste da se to pretvori u djelo i da ne bude prevara", kaže  Šabanović, naglašavajući kako se građani Stupa već šest godina bore sa ovim problemom.

Pojašnjava, kako je spratnost važna, međutim u prvi plan su stavili školu koju čekaju 50 godina i koju će dobiti ovim planom. Navodi, kako će na ovaj način potrebe građana i budućnost života u ovom naselju biti ispunjene.

"Još jedan ovakav problem kad bi nam napravili mi ovdje ne bi imali života", zaključio je Šabanović.

 

Napomena: U dokumentima ispod možete pogledati šta su to tražili građani Stupa i šta je prihvatilo OV Ilidža.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije