Terminal umjesto pruge

03.08.2018. 14:44 / Izvor: Oslobođenje
Terminal umjesto pruge

U projekte unutar luke spada ob­nova platoa ispod dizalica s odvod­nim vodama, zatim obnova kolosi­jeka u samoj luci i pristupnog puta.

Vlast u distriktu Brčko konačno je odobrila inicijativu da se izmijeni po­nuđeni ugovor o kreditnom zadu­ženju kod Evropske banke za razvoj (EBRD), koji će biti utrošen za revita­lizaciju Javnog preduzeća Luka Brč­ko. Projekat revitalizacije luke postoji već nekoliko godina, ali do prije dese­tak dana nije postojala politička volja da se odobri zaduženje.

Kredit je originalno trebao iznositi 10, a potom 7 miliona eura, ne raču­najući tu 3 miliona eura grant-sredstava koja bi EBRD odobrio, ali veći­na u Brčkom je smatrala daje kredit preveliki i da ne ide isključivo za re­vitalizaciju luke, prema originalnom projektu. Nakon toga je cijeli projekat revidirani došlo se do 8 miliona eura - 5 miliona kredita i 3 granta.

"Vlast nije prihvatila ono prvobit­no zaduženje i insistirali su da svi projekti budu u luci, da se ništa ne radi izvan luke novcem od kredita. Onda smo odlučili da odbacimo pro­jekat izgradnje pruge od stanice u Brčkom do same luke. Na ovaj na­čin mi smo smanjili vrijednost cije­log projekta za oko 3,7 miliona eura", kaže nam direktor Luke Brčko Marinko Viljušić.

Smanjenje zaduženja neće uma­njiti vrijednost projekta revitalizacije luke, nego je čak izbacivanje projekta izgradnje pruge, koja je od početka bila kamen spoticanja medu člano­vima vladajuće koalicije, omogući­lo ubacivanje i novog projekta unu­tar same luke.

"S obzirom na to da smo izbacili iz­gradnju pruge, uštedjeli smo oko 3,7 miliona eura, tako da ćemo umjesto toga moći izgraditi moderni kontej- nerski terminal unutar luke, što će umnogome olakšati rad i poboljšati poslovanje Luke Brčko", ističe Viljušić.

U projekte unutar luke spada ob­nova platoa ispod dizalica s odvod­nim vodama, zatim obnova kolosi­jeka u samoj luci i pristupnog puta od Bijeljinske ceste do luke, a tu je i nabavka nove dizalice.

Novi projekti koji su kandidi­rani, a o kojima će se EBRD tek očitovati su izgradnja kontejnerskog terminala, izgradnja jače tra­fostanice i uređenje pristaništa u luci za usidravanje turističldh brodova.

"Iz EBRD-a smo dobili obavijest da možemo ići sa smanj enjem kre­ditnog iznosa, uz zadržavanje cije­log granta. Nadamo se da ćemo u narednih 30 dana uspjeti napraviti željene izmjene u ugovoru, kako bi sredstva već od naredne godi­ne bila dostupna i kako bi radovi krenuli već od ljeta", zaključuje Vi­ljušić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije