Investicije / PROJEKTI

Trolejbus za Vogošću u funkciji od 2022. godine

09.02.2021. 15:55 / Izvor: Akta.ba

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta održao je danas sastanak sa načelnicima općina Centar i Vogošća Srđanom Mandićem i Edinom Smajićem na temu obnove trolejbuske kontaktne mreže i elektrovučnih podstanica potrebnih za uspostavljanje trolejbuskog saobraćaja do Vogošće.

Projektom je obuhvaćena izgradnja kontaktne mreže na dionici od ulice Alipašina (od bivše zgrade Ambasade SAD) do Vogošće, izgradnja postrojenja elektrovučnih podstanica Hotonj i Vogošća. Nakon provedene javne nabavke, za projektanta je izabran IPSA institut.

Kako je navedeno na sastanku, neophodno je sanirati i postojeće upotrebljive stubove za kontaktnu mrežu, te izgraditi nove na mjestima, gdje je to potrebno, radi postavljanja nove kontaktne mreže.

"Ovog ljeta bit će raspisan tender za izvođača radova, čiji izbor bi trebao biti završen do kraja godine. Radovi na obnovi trolejbuske mreže, prema očekivanjima, potrajat će oko tri mjeseca, što znači da će trolejbus za Vogošću voziti naše građane već u 2022. godini. To se poklapa sa nabavkom 25 novih trolejbusa, a za koje smo ugovor potpisali sredinom januara ove godine. Veoma nam je bitno da kvalitetnim i ekološki prihvatljivim gradskim prijevozom povežemo Vogošću sa centralnim dijelom Sarajeva", rekao je ministar Šteta.

Uspostavljanjem ove linije ostvaruje se veća pouzdanost u funkcionisanju procesa prijevoza putnika od naselja Vogošća do centralnih dijelova Sarajeva, utiče na smanjenje zagađenosti zraka i povećava kvalitet usluge prijevoza putnika uopšte. Finansiranje projekta obnove trolejbuske mreže do Vogošće vršit će se kreditnim sredstvima u iznosu od 10 miliona KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije