Trolejbusi možda stignu i u Vogošću

26.01.2019. 09:15 / Izvor: Oslobođenje
Trolejbusi možda stignu i u Vogošću

Po programu Direkcije za puteve KS-a, planirana je sanacija dijela Omladinske ulice, dijela ulica Feriza Merzuka, Vogošćanskih odreda..

Budžet Općine Vogošća u 2019. je oko 14 miliona KM i kako kaže načelnik ove općine Edin Smajić, nešto manje od pola budžeta planirano je za podršku civilnom društvu, projektima kulture, sporta, podršku boračkim organizacijama, projektima mladih i obrazovanju. Tu su i socijalna davanja ugroženim kategorijama, ali i finansiranje ustanova i preduzeća kojima je osnivač Općina Vogošća.

Kružni tok

"Onaj drugi, nešto veći dio budžeta planiran je za izgradnju, sanaciju i održavanje infrastrukture. Nastavićemo izgradnju polaznog autobuskog stajališta u Ulici braće Kršo, nekoliko raskrsnica sa kružnim tokom, otvoriti ambulantu porodične medicine na Rosuljama, ali i graditi pristupni put prema Novoj industrijskoj zoni zajedno sa mostom koji će je povezivati sa magistralnim putem M18", navodi Smajić. U planu je i izgradnja vanjskog igrališta uz OŠ “Zajko Delić” na Kobiljoj Glavi, podzemnih kontejnerskih niša u urbanom dijelu Vogošće i uređenje riječnog korita sa sanacijom kanalizacione mreže u Gornjoj Jošanici.

Što se tiče puteva, po programu Direkcije za puteve KS-a, planirana je sanacija dijela Omladinske ulice, dijela ulica Feriza Merzuka, Vogošćanskih odreda, Skendera Kulenovića, Muje Šejte, dio ulice Kobilja Glava i dio na potezu Blagovac - Tihovići.

"Klizišta će još dugo biti veliki problem u Vogošći. Prema posljednjim podacima, u Vogošći je registrovano 218 lokaliteta koji su ugroženi. U posljednjih nekoliko godina mi smo sanirali 43 klizišta i to ona koja su se smatrala najopasnijim i najkompleksnijim. Tokom 2018. taj proces je malo zastao zbog usložnjene zakonske regulative, ali smo iskoristili to vrijeme da uradimo kompletne projekte sanacije šest klizišta, dok je pripremljena dokumentacija za izradu projekata za još tri. Već je obezbijeđeno 120.000 KM za realizaciju dijela projekta sanacije klizišta Mehtefčići u MZ Svrake", naveo je Smajić.

Jedan od najvažnijih projekata je gradnja Prve transverzale. Ona, kako kaže Smajić, znači mogućnost bržeg i daljeg razvoja.

"To znači eliminisanje svakodnevnih saobraćajnih gužvi na relaciji Vogošća - Sarajevo. Izgradnja Prve transverzale će biti generator razvoja Vogošće i to na nekoliko nivoa. Ne samo da ćemo riješiti saobraćajne gužve nego će bolja saobraćajna povezanost sa Sarajevom omogućiti razvoj privrede, ali i rast vrijednost nekretnina u općini Vogošća te porast interesa za doseljavanje i gradnju u Vogošći. Svjesni smo da to moramo dočekati spremni i u skladu s tim mi smo krenuli u proceduru izrade i usvajanja četiri regulaciona plana koji će u potpunosti urediti procedure urbanističkog razvoja prostora južno od Prve transverzale koji će sigurno postati interesantan izgradnjom ove saobraćajnice", istakao je Smajić.

Elektromreža

Već duže vrijeme priča se i o trolejbuskoj liniji prema Vogošći i to bi, kako navodi Smajić, za općinu bio dobar potez.

"Po nama, to bi bilo dobro rješenje pogotovo što bismo u tom slučaju, zbog samih tehničkih pretpostavki trolejbuskog saobraćaja, imali bolju konekciju sa centralnim dijelovima grada. Ali za takav projekat je potrebno prevashodno sanirati elektromrežu i elektrovučne podstanice. Procjene kažu da je vrijednost tog projekta oko 10 miliona KM. Ta cifra djeluje zastrašujuće, ali ako znamo da je budžet KS-a blizu milijardu KM, siguran sam da bi se ovaj projekat mogao isfinansirati u nekoliko faza", rekao je Smajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije