Tunel Ormanica neće biti završen do kraja godine (Video)

26.11.2019. 13:18 / Izvor: Akta.ba
Tunel Ormanica neće biti završen do kraja godine (Video)

Činjenica je da kada se završi, tunel određeni vremenski period mora biti potpuno zatvoren, što predstavlja i najveći strah za privrednike Tuzlanskog kantona.

Tunel Ormanica žila je kucavica privrede Tuzlanskog kantona, jer 75% izvoza našeg kantona prođe kroz ovaj tunel što u konačnici iznosi oko 2,5 miliona tona robe. Radovi na tunelu Ormanica trebali su biti završeni u septembru, a rok za završetak radova do sada je probijen dva puta. Sada je zvanično da tunel neće biti završen do kraja ove godine, piše RTVslon.

"Do 10. decembra će se saobraćaj odvijati po jednoj traci, a onda će biti pušten po obje trake, tako da će čitav zimski period tunel biti u funkciji sa obje trake do 1. marta onda će se vjerovatno vratit na isti režim po jednoj traci i napravit će se alternativni pravci i onda bi trebao da se tunel završi na proljeće iduće godine", rekao je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Činjenica je da kada se završi, tunel određeni vremenski period mora biti potpuno zatvoren, što predstavlja i najveći strah za privrednike Tuzlanskog kantona.

"Ono što mi sa sigurnošću strahujemo jeste period kada će doći vrijeme kada bude totalno zaustavljen saobraćaj jer ako uzmemo u obzir dosadašnju dinamiku izvođenja radova bojimo se da u to vrijeme kada bude totalno zaustavljen saobraćaj će trajati enormno dugo", kazao je Ramiz Karić, predsjednik Grupacije poslodavaca TK.

Do sada nije dostignuta ni polovina predviđenih radova, a tunel Ormanica, čini se kako će, ukoliko se nastavi prolongiranje završetka radova, postati tuzlanski Vranduk. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona kao i grupacija poslodavaca TK, krivca vide u investitoru, u čijoj je nadležnosti ovaj magistralni put.  Iz Cesta Federacije kazali su da je više krivaca za prolongiranje radova na tunelu Ormanica, ali i potvrdili da će radovi na tunelu biti nastavljeni iduće godine.

"Razlog za probijanje rokova su teški uslovi za sanaciju tunela, nedostatak kvalitetne radne snage, te dogovori sa lokalnom zajednicom. Radovi će se prekinuti u zimskom periodu i završiti na proljeće iduće godine, a saobraćaj će se u  tom periodu odvijati dvosmjerno kroz tune", kazao je – dipl.ing.građ. Nijaz Hadžikadunić, Odsjek građenja Sektor za studije, projektovanje i građenje JP Ceste Federacije BiH.

Vrijednost ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji tunela iznose blizu dva miliona maraka. Rekonstrukcija tunela Ormanica rezultirat će saniranim tunelom sigurnim za odvijanje prometa, bez prisustva ledenica i curenja vode što je do sada ugrožavalo učesnike u prometu, kazali su iz Cesta Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije