U martu sanacija najgore dionice na putu Sarajevo - Bihać

Investicije / PROJEKTI

U martu sanacija najgore dionice na putu Sarajevo - Bihać

29.12.2019. 09:42 / Izvor: Avaz.ba

Radnici firme "Euro-Asfalt" za manje od tri mjeseca počet će sanaciju dionice puta od Donjeg Vakufa do Jajca, jednog od najgorih dijelova magistrale od Sarajeva do Bihaća. Kako nam je potvrđeno u preduzeću "Ceste Federacije BiH", koje u rekonstrukciju ulaže 7.000.000 maraka, bit će sanirana i dva tunela.

Nijaz Hadžikadunić iz "Cesta FBiH" kazao je za "Dnevni avaz“ da će biti rekonstruiran tunel Skela na južnom ulazu u Jajce, koji je dugačak oko 100 metara.

"Taj tunel dobit će potrebni saobraćajni profil, visina će mu biti 4,2 metra, a bit će i širi da se vozila mogu normalno mimoilaziti. Osim toga, s obje strane tunela bit će ispravljene krivine, po kilometar ispred i iza tunela. Bit će napravljena i pješačka staza", kazao je Hadžikadunić.

Prema njegovim riječima, u okviru sanacije puta novac će biti uložen i u obnovu tunela u naselju Vinac, gdje će biti urađena hidroizolacija i novi asfalt. Osim toga, kroz Vinac će biti sagrađena i tri kilometra pješačke staze.

Budući da mnogi strahuju zbog sanacije ove dionice te da slute da će se ponoviti scenarij s Vranduka, iz „Cesta“ uvjeravaju da se to neće desiti.

"Što se tiče alternativnih pravaca, budući da je tunel Skela kratak, u dnevnom terminu saobraćaj će se odvijati naizmjenično kroz tunel regulirano semaforom. Također, postoji i alternativni put. Što se tunela Vinac tiče, postoji lokalna saobraćajnica kao alternativni pravac", naglasio je Hadžikadunić. 

Dodao je da će se moći ići i preko Vlašića, na način da oni koji idu u Banju Luku idu na Skender-Vakuf, a oni koji idu za Bihać, mogu preko Dobretića u Jajce i dalje.

U okviru sanacije, tvrdi Hadžikadunić, u dijelu Babinog Potoka radit će se na četiri lokacije. Bit će sanirano oko dva kilometra postojeće ceste. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije