U Sanskom Mostu se gradi najmoderniji azil za pse u BiH

03.09.2018. 14:08 / Izvor: Akta.ba

U toku su radovi na izgradnji objekta u koji će biti smješteni psi koji se trenutno nalaze u neuslovnom azilu na lokalitetu gradske deponije.

Sanski Most će uskoro dobiti najmoderniji azil za napuštene pse, saznaje Akta.ba

U toku su radovi na izgradnji objekta u koji će biti smješteni psi koji se trenutno nalaze u neuslovnom azilu na lokalitetu gradske deponije.

Ovu aktivnost prije dvije godine pokrenulo je Udruženje "Srcem za šapu" kada su u blizini sela Suhača kupili 18,5 dunuma zemljišta. Cijeli projekat simbolično su nazvali "Zemlja sretnih pasa".

Kako navode iz Udruženja cijelokupno zemljište će biti podjeljeno u pet dijelova u kojem će se nalaziti, odrasli psi, majke s kučićima, jedan dio će biti za nesocijalne pse dok će jedan dio biti karantin. Predviđena je izgradnja ambulante te prostora za higijensko održavanje pasa.

U trenutni projekat je uloženo oko 60.000 KM a potrebno im je još oko 160.000 hiljada KM koje skupljaju uz pomoću donacija dobrih ljudi. Plan je da azil bude otvoren 2019. godine.

Kažu da su na ovu ideju došli jer je staro sklonište nuslovno i ne pruža humane uslove za život životinja. Sklonište je Općina Sanski Most izgradila na 180m2 nakon donošenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i ubrzo ga potom prepustila zaboravu,

"Mi smo sklonište proširili i nadogradili, zaposlili dvoje radnika i učinili sve u našoj moći da psima koji su ovdje zbrinuti pružimo što bolji smještaj – da im je čisto i da imaju zaklon od kiše i sunca, da su napojeni i nahranjeni, da bolesni dobiju potrebnu zdravstvenu zaštitu, a onima željnim pažnje i ljubavi da pružimo topli ljudski dodir", kažu na FB stranici ovog Udruženja.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije