Investicije / PROJEKTI

U Semberiji počela eksproprijacija zemljišta za izgradnju autoputa

15.06.2020. 08:44 / Izvor: BHRT

Na području Semberije počela je eksproprijacija zemljišta radi izgradnje dionice Brčko – Rača, autoputa Sarajevo – Beograd.

Dok u Srbiji radovi na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd traju od kraja prošle godine, u Bosni i Hercegovini ovih dana počela je eksproprijacija zemljišta za izgradnju prve dionice Brčko – Rača, koja cijelom dužinom od 39 kilometara prolazi kroz područje Bijeljine.

Linije eksproprijacije već su obilježene. U Semberiji će, radi izgradnje ove dionice autoputa, biti iscijepano 640 parcela površine 175 hektara. Najveći dio autoputa kroz Semberiju prolazi kroz atar sela Brodac, gdje se nalazi i najplodnije zemljište u ovom dijelu zemlje.

Cijepanje plodnih oranica izazvalo je nezadovoljstvo kod mještana ovog semberskog sela. Iako su pristali na eksproprijaciju, kažu da će im autoput donijeti samo probleme.

Dragiša Dimitrić, selo Brodac - “Kupio sam je prije dvije godine, ušao sam u veliki kredit, nisam je otplatio, palnirao sam plastenike da radim. Kakvo nas zlo očekuje, znate. Prvo zbog recimo, da krenemo od banalne stvari, nadvožnjaka. 80% seljaka nema traktor da se popne na nadvožnjak, može plakati kod nadvožnjaka.”

Prvobitno utvrđena trasa, koja je prolazila najvećim dijelom kroz državno zemljište, je izmijenjena, kako bi autoput bio što bliže Bijeljini.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine - “Na nekih kilometar od zaobilaznice prolazi autoput i tu će biti petlja. U neposrednoj blizini i buduće željezničke stanice, a sa nove industrijske zone.”

Iz republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove navode da bi izgradnja prve dionice mogla početi ovog ljeta.

Bosiljka Predragović, direktor RUGIPP-a - “Mi smatramo da će sam postupak eksprorpijacije biti gotov za neka dva mjeseca. U stvari po timovima, mi smo sedam timova odredili da vode postupak i, sa predmetima kako smo ih podijelili, to je 19 dana i vrijeme za žalbu. Očekujemo da se postupak završi za 2 mjeseca i da izvođač radova može da krene u postupak.”

Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa BiH - “Možemo očekivati do 2023. Eventualno početak 2024 da će biti završen dio autoputa od Rače do Bijeljine, a u istom period paralelno će se graditi most na Rači i granični prelazi i autoput od Kuzmina do Rače.”

Izgradnju autoputa od Kuzmina do Rače, kao i most na Rači finansiraće Republika Srbija, dok dio autoputa od Rače do Bijeljine finansiraju Autoputevi Republike Srpske.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije