U sklopu stadiona na Koševu planirana izgradnja hotela i šoping centra

05.01.2018. 13:06 / Izvor: Akta.ba
U sklopu stadiona na Koševu planirana izgradnja hotela i šoping centra

Osim modernizacije natkrivenih tribina i atletskih poligona, planirana je izgradnja hotela, trgovačkog (šoping) centra, višeetažne javne garaže, uslužnih salona...

Općina Centar Sarajevo je objavila javni međunarodni poziv za iskazivanje interesa potencijalnih privatnih investitora za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase" Koševo u Sarajevu. 

Privatni investitori mogu pismom namjere iskazati svoj interes da svojim finansijskim sredstvima realiziraju projekat modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona na Koševu. 

''Cilj ovog projekta je da se, uz očuvanje svih navedenih sportskih objekata i sportskih ploha te zadržavanje vlasništva općine na zemljištu i objektima u okviru predmetnog kompleksa, izvrši modernizacija ovih sadržaja'', navodi se u pozivu.

Inače, ovaj kompleks obuhvata prostor od cca. 94.000 m2 u sklopu kojeg se nalazi fudbalski stadion s atletskom stazom (sadašnji kapacitet 34.500 sjedećih mjesta), dva pomoćna fudbalska terena, atletski poligon, pet teniskih terena, veliki parking prostor, te parcele neizgrađenog zemljišta.

U pozivu se navodi da će se modernizacija, prije svega, odnositi na modernizaciju natkrivenih tribina u skladu sa visokim standardima FIFA i UEFA-e te da se modernizaciju atletskog poligona kako bi se omogućili uslovi za održavanje međunarodnih atletskih događaja u skladu sa standardima Svjetske atletske federacije.

Osim modernizacije tribina i atletskog poligona u okviru ovog kompleksa planirana je izgradnja i novih objekata kao što su hotel, šoping centar, višeetažna javna garaža, uslužni saloni, servisni objekti, zabavno-rekreativni objekti i sadržaji za djecu i omladinu, mogući drugi atraktivni poslovni sadržaji.

Potencijalni privatni investitori putem web stranice Općine imat će uvid u važeću prostorno-plansku dokumentaciju ovog lokaliteta, odnosno kompleksa sa sadašnjim urbanističkim rješenjima te putem pismu namjere ili neposredno u razgovorima i posjetom ovog kompleksa s predstavnicima Općine u Sarajevu iznosu svoje ideje i moguća nova urbanistička rješenja s aspekta budućeg izgleda ovog kompleksa.

"Namjera je Općine da sve kreativne ideje, a koje su realno moguće za izvedbu u predmetnom kompleksu, unese u izmjene plana ovog prostora, kako bi se omogućila izgradnja modernog, reprezentativnog sportskog, privrednog i zabavno-rekreativnog kompleksa'', navode iz Općine. 

Putem ovog otvorenog javnog međunarodnog poziva općina želi utvrditi da li postoji tržišni interes potencijalnih javnih partnera za učešće u realizaciji ovog projekta po modelu javno-privatnog partnerstva/koncesije, navodi se u pozivu.

''Zainteresirani privatni partneri ili grupa partnera dužni su da naglase svoju spremnost da isključivo svojim finansijskim sredstvima moderniziraju cijeli kompleks, da, po osnovu ulaganja vlastitih finansijskih sredstava, ovaj kompleks sa svim objektima i sadržajima dugoročno koriste uz odgovarajuću vrstu i visinu naknade Općini kao javnom partneru, te da u tom smislu uz pismo namjere prezentiraju svoj poslovni i finansijski kredibilitet, kao i iskustvo u investicijama, odnosno građenju ovakvih ili sličnih sportsko-privredno-zabavno-rekreativnih kompleksa'', navode iz Općine Centar.

Dodaju da će Općina nakon stručne analize pokrenuti aktivnosti u pravcu mogućih kreativnih izmjena i dopuna postojećeg planskog dokumenta ovog kompleksa.

''O svim prihvaćenim idejnim rješenjima u okviru moguće izmjene plana ovog kompleksa općina će prije objave javnog međunarodnog kvalifikacijskog postupka obavijestiti sve privatne partnere koji su dostavili pisma namjere'', navodi se u pozivu.

Ovaj otvoreni javni međunarodni poziv trajat će 120 dana od dana objavljivanja na web stranici općine.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije