U Zenici postavljeno natkriveno biciklističko stajalište

28.11.2020. 10:41 / Izvor: Akta.ba
U Zenici postavljeno natkriveno biciklističko stajalište

U Zenici u sklopu projekta "Od održive mobilnosti ka održivom miru" postavljeno natkriveno biciklističko stajalište.

"Balkaravana 2020" dio je projekta "Od održive mobilnosti ka održivom miru" koji se sprovodi uz podršku Regional Youth Cooperation Office (RYCO) i Western Balkans Fund (WBF).

Na planiranju i realizaciji biciklističkih tura, zajedničkim su snagama radili Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Ulice za bicikliste iz Beograda, Priroda i društvo – Bajkultura iz Zenice, Biciklo.me iz Podgorice, te GO2 iz Skadra.

U sklopu ovog projekta održane se četiri biciklističke ture u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a partnerske organizacije su u svojim zajednicama ostavile suvenir u vidu biciklističkog parkinga.

Tako je jučer na lokalitetu Uglovnica postavljeno natkriveno biciklističko stajalište kapaciteta minimalno 12 bicikala.

Parking za bicikla je lociran u samom centru grada i građani Zenice sada mogu bezbrižno ostavljati svoja bicikla na istom dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze.

Isto ovakvo stajalište bit će u narednih nekoliko dana postavljeno i u centru Banja Luke,  gradu koji je kao i Zenica uključen u Green Cities Action Plan inicijativu.

Put biciklista od Banja Luke do Zenice ovjekovječen je i kratkim filmom: 

Osim ovog projekta, Grad Zenica je u proteklih nekoliko godina izvršio nabavku stalaka za bicikla na 16 lokacija sa 59 stalaka, te nabavku i uspostavljanje bike sharing sistema bicikala sa postavljenih 63 bicikla na 14 lokacija. 

U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na poboljšanju uvjeta i infrastrukture kako bi se građani motivirali da što više koriste biciklo kao ekološki najpovoljnije prevozno sredstvo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije