U Zenici postavljeno natkriveno biciklističko stajalište

Investicije / URBANIZAM

U Zenici postavljeno natkriveno biciklističko stajalište

28.11.2020. 10:41 / Izvor: Akta.ba

"Balkaravana 2020" dio je projekta "Od održive mobilnosti ka održivom miru" koji se sprovodi uz podršku Regional Youth Cooperation Office (RYCO) i Western Balkans Fund (WBF).

Na planiranju i realizaciji biciklističkih tura, zajedničkim su snagama radili Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Ulice za bicikliste iz Beograda, Priroda i društvo – Bajkultura iz Zenice, Biciklo.me iz Podgorice, te GO2 iz Skadra.

U sklopu ovog projekta održane se četiri biciklističke ture u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a partnerske organizacije su u svojim zajednicama ostavile suvenir u vidu biciklističkog parkinga.

Tako je jučer na lokalitetu Uglovnica postavljeno natkriveno biciklističko stajalište kapaciteta minimalno 12 bicikala.

Parking za bicikla je lociran u samom centru grada i građani Zenice sada mogu bezbrižno ostavljati svoja bicikla na istom dok obavljaju svoje svakodnevne obaveze.

Isto ovakvo stajalište bit će u narednih nekoliko dana postavljeno i u centru Banja Luke,  gradu koji je kao i Zenica uključen u Green Cities Action Plan inicijativu.

Put biciklista od Banja Luke do Zenice ovjekovječen je i kratkim filmom: 

Osim ovog projekta, Grad Zenica je u proteklih nekoliko godina izvršio nabavku stalaka za bicikla na 16 lokacija sa 59 stalaka, te nabavku i uspostavljanje bike sharing sistema bicikala sa postavljenih 63 bicikla na 14 lokacija. 

U narednom periodu nastavit će se aktivnosti na poboljšanju uvjeta i infrastrukture kako bi se građani motivirali da što više koriste biciklo kao ekološki najpovoljnije prevozno sredstvo.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Investicije