Travnik dobija trg književnosti u čast četiri velikana

04.06.2019. 12:05 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Direktorica muzeja je istaknula kako će trg biti koncipiran kao park književnosti, posvećen Ivi Andriću, Abdulvehabu Ilhamiji, Skenderu Kulenoviću i Zulfikaru Zuki Džumhuru.

Travnik bi trebao dobiti trg posvećen književnicima koji su ušli u antologiju kako bosanskohercegovačke tako i svjetske književnosti, a koji su tokom stvaralaštva bili povezani s Travnikom.

"Još uvijek se radi na projektnoj dokumentaciji. Komisija je prije nekih petnaestak dana radila reviziju glavnog projekta. Sad se već privelo kraju i oni će moguće sugestije uzeti u obzir. No, kada će se realizacija projekta ostvariti još uvijek nije poznato", kazala je za portal Radiosarajevo.ba direktorica Zavičajnog muzeja Fatima Maslić. 

Direktorica muzeja je istaknula kako će trg biti koncipiran kao park književnosti, posvećen Ivi Andriću, Abdulvehabu Ilhamiji, Skenderu Kulenoviću i Zulfikaru Zuki Džumhuru.

"Što se tiče tog koncepta ja sam iznijela tu ideju na što su se članovi komisije složili s tim. Koncept je trebao biti svojim sadržajem i funkcijom prilagođen činjenici da promovira i prezentira velikane pisane riječi koji su vezani za Travnik. Trg bi bio posvećen četvorici velikana, književnika, koji su u historiji književnosti BiH pa i šire značajni, a to su alhamijado pjesnik Abdulvehab Ilhamija, Ivo Andrić, Skender Kulenović i Zuko Džumhur koji je često dolazio u Travnik u vrijeme Andrićevih dana", rekla je Maslić. 

Kako je ranije za portal Radiosarajevo.ba navela, planirano je da trg sadrži i natpise s osnovnim podacima i ispisane poruke koje se odnose na četvoricu umjetnika, svojevrsnu biblioteku na otvorenom i pozornicu, te dio s vodenim i zelenim površinama.

"Planirano je i da to bude 'tetovirani trg' u smislu da na podlozi trga budu ugravirana imena ovih velikana s nekim njihovim osnovnim biografskim podacima, zatim neke sentence iz njihovih dijela koje bi bile ugravirane u podlogu trga na mjestu pored same biblioteke gdje bi se formirala i biblioteka na otvorenom. Na njenoj fasadi bio  bi formiran šalter gdje bi se mogla izdavati knjige, časopisi i publikacije koje bi ljudi mogli uzeti a zatim otići u drugi dio trga koji je najintimniji. U tom dijelu se nalaze klupe, odnosno čitaonica na otvorenom", pojasnila je tada.

Na centralnom dijelu trga su, kako dalje navodi, četiri kružne klupe i svaka je posvećena jednom od navedenih književnika s tim natpisima ispred i po jednim stablom u centru kruga.

Na zapadnom dijelu trga bilo bi jedno tzv. povišeno mjesto - u vidu bine na kojem bi se odvijale prezentacije, promocije knjiga, male predstave, scenski prikazi... 

Mišljenja je da će trg zasigurno biti mjesto okupljanja književnika kojih u Travniku ima jako mnogo te kako će zaista imati svoju budućnost i pravu namjenu, a isto tako ukazivati na bogatu književnu baštinu koju Travnik oduvijek ima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije