Jednoglasno usvojen prijedlog Regulacionog plana "Bosnić polje" Hadžići

10.10.2019. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Jednoglasno usvojen prijedlog Regulacionog plana 'Bosnić polje' Hadžići

Vijećnici su jednoglasno dali saglasnost Općinskim službama za zaključenje sudske nagodbe.

Pod predsjedvanjem Adija Kalema danas je održana 29. redovna sjednica Općinskog vijeća Hadžići kojoj  je prisustvovalo 26 vijećnika. Jednoglasno je usvojen prijedlog Regulacionog plana "Bosnić polje" Hadžići sa odlukama o usvajanju i provođenju istog. Cilj ovog plana jeste urbano uređenje 8.3 hektara Bosnić polja i njegovog opremanja infrastrukturnim i saobraćajnim sistemima. Predloženim rješenjem planirana je izgradnja ukupno 37 novih objekata, od čega je pet stambenih, devet stambeno-poslovnih objekata kolektivnog stanovanja, 30 stambeno-poslovnih objekata, tri poslovna objekta i jedan sportski objekat. Planom je predviđena izgradnja jednog sportskog terena u centralnom dijelu obuhvata uz regulisano korito potoka Vihrica i  izgradnja šetnice sa drvoredom.

Usvojena je i Odluka o pristupanju izradi Plana parcelacije Stambeno naselje „Dragovići“ Pazarić. 

Vijećnici su jednoglasno dali saglasnost Općinskim službama za zaključenje sudske nagodbe.

"Kada smo pravili put za Ljubovčiće u prostoru se pojavila prilika da se u samom središtu naselja Ferhatlije kupi jedna parcela. Izgradnjom puta se narušio pristup toj parceli pa su troškovi  uređenja koje bi morali platiti vlasniku i cijena parcele dostigli skoro istu vrjednost. Predložio sam našem Pravobranilaštvu da to kupimo, a prostor iskoristimo za izgradnju dječijeg igrališta sa mobilijarom ili nekog  sličnog sadržaja za potrebe građana", kazao je u obrazloženju načelnik Hamdo Ejubović.

Pred vijećnicima su se našle i Odluka o zaštiti i zaštitnim mjerama za izvorišta pitke podzemne vode bunara B-1 u području pogona „Coca – Cola“ HBC B-H d.o.o. Sarajevo,  Odluka o zaštiti izvorišta vode za piće za bunar OB-1 u krugu pogona MI "Ovako" te Odluka o zaštiti izvorišta vode za piće "Puhovik" koje su usvojene.  

Nezavisni vijećnik Mujo Ibrica je iskoristio priliku da prisutnima skrene pažnju na problem sa isporukom ogrjevnog drveta za penzionere sa područja općine Hadžići. 

"Isti problem oko isporuke ogrjevnog drveta za penzionere općine Hadžići pojavio se i ove godine. Ja znam da je načelnik prošle godine organizovao jedan sastanak na kome je rješavao njihovo pitanje pa bi bilo dobro da to učinimo i ovaj put s obzirom na mjesec u kojem se nalazimo. Ako ništa, predložio bih izradu jedne socijalne karte po kojoj bi onim starijim i iznemoglim penzionerima promptno rješavali problem ogrjeva, a oni mlađi penzioneri neka se snađu", kazao je Ibrica.

Općinski načelnik je preuzeo obavezu da u narednim danima organizuje sastanak sa predstavnicima KJP "Sarajevo-šume" d.o.o. Sarajevo, Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo i Udruženjem penzionera Hadžići.

"Penzionere smo i do sada pomagali po ovome pitanju. Mi kao Općina ne možemo narediti nikome iz ovih nadležnih institucija da poduzmu nešto konkretno, ali možemo biti medijatori da pokušamo lokalno riješiti problem jer su oba direktora sa područja naše Općine", kazao je Ejubović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije