Općina Novi Grad izdvojila 170.000 KM za sanaciju krovova i fasada

01.10.2020. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Općina Novi Grad izdvojila 170.000 KM za sanaciju krovova i fasada

Stanari i upravitelji stambenih zgrada ova pitanja trebaju rješavati onako kako je to zakonom predviđeno, sredstvima koje uplaćuju za održavanje svojih objekata.

U budžetu Općine Novi Grad izdvojeno je 170.000 KM za sanaciju i hitne popravke krovova i fasada objekata kolektivnog stanovanja. Projektom je obuhvaćeno devet oštećenih krovova i jedna fasada stambenih zgrada u Aerodromskom Naselju, na Dobrinji, Alipašinom Polju i Čengić Vili. Radovi se izvode istovremeno na nekoliko lokacija kako bi projekat bio završen prije zime. Već je završena sanacija krovova stambenih zgrada, u ulici Omera Hajama broj 1, Trg zlatnih ljiljana broj 21 i Akifa Šeremeta broj 13, u Aerodromskom Naselju. U C fazi naselja Alipašino Polje, obnovljen je krov stambene zgrade u ulici Trg Nezavisnosti broj 17, kao i krov zgrade u ulici Gradačačka broj 104 u naselju Čengić Vila. 

Potpuno novi izgled dobila je zgrada u Gandijevoj ulici broj 5, na Dobrinji, gdje je urađena fasada. Zgrada je usljed ratnih dejstava pretrpjela velika oštećenja, a do sada nije obnavljana.  

U narednim danima slijedi sanacija krova stambenih objekata u ulici Vladimira Nazora broj 8, i Rudija Alvadžara broj 9, u Aerodromskom Naselju. U naselju Alipašino Polje u A i B fazi, radit će se sanacija oštećenih krovova stambenih zgrada u ulici Trg solidarnosti broj 19 i Trg ZAVNOBiH-a broj 6.

U posljednje vrijeme puno je zahtjeva od stanara i upravitelja za saniranje krovova i drugih zajedničkih dijelova zgrada, međutim, Općina u skladu sa mogućnostima, svake godine izdvoji određena sredstva za sanaciju najurgentnijih objekata gdje postoji opasnost da budu ugrožene elektro-instalacije, zbog dotrajalih krovova, ili sigurnost građana zbog obrušavanja fasada. Da bi se popravili svi krovovi u općini Novi Grad, fasade i drugi dijelovi stambenih zgrada kolektivnog stanovanja, potrebna su ogromna sredstva.

Stanari i upravitelji stambenih zgrada ova pitanja trebaju rješavati onako kako je to zakonom predviđeno, sredstvima koje uplaćuju za održavanje svojih objekata.

U proteklih sedam godina iz budžeta Općine Novi Grad, za nužne popravke na objektima kolektivnog stanovanja utrošeno je više od 1,6 miliona KM, a nužne popravke urađene su na 112 objekata kolektivnog stanovanja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije