Puštena u funkciju nova javna rasvjeta duž šetališta u A fazi Alipašinog Polja

02.10.2020. 08:07 / Izvor: Akta.ba
Puštena u funkciju nova javna rasvjeta duž šetališta u A fazi Alipašinog Polja

Sinoć je u funkciju puštena nova led rasvjeta na Trgu solidarnosti i Trgu međunarodnog prijateljstva.

Sinoć je u funkciju puštena nova led rasvjeta na Trgu solidarnosti i Trgu međunarodnog prijateljstva. Stara rasvjeta u potpunosti je zamijenjena novom led rasvjetom koja troši znatno manje električne energije, a istovremeno daje bolji efekat osvijetljenosti.

Šetnica prolazi kroz dvije mjesne zajednice i bila je izuzetno mračna, jer rasvjeta nikada od izgradnje naselja nije rekonstruisana, bilo je dosta oštećenih stubova, a veliki broj sijalica nije bio u funkciji.

Postavljeno je 87 novih stubova sa led rasvjetnim tijelima na dionici od oko jednog kilometra, od zgrade Općine do studentskih domova u Nedžarićima, radovi su koštali oko 200.000 KM.

Dio je to programa izgradnje javne rasvjete u 2020. godini u sklopu kojeg će stara rasvjeta biti zamijenjena i na preostalih 37 parkinga čime će svi parkinzi u općini Novi Grad dobiti novu led rasvjetu. To je jedan od mnogobrojnih projekata koje je Općina uradila proteklih godina, javna rasvjeta izgrađena je na oko 440 lokacija, a postavljeno je oko 2.500 novih rasvjetnih tijela.

Puštanje rasvjete upriličeno je uz prisustvo stanovnika ovog naselja, koji su zajedno sa načelnikom Općine Novi Grad Sarajevo Semirom Efendićem, njegovim saradnicima i predstavnicima izvođača radova prošetali osvijetljenom dionicom.

“Puno je razloga zbog kojih je važno da imamo kvalitetnu javnu rasvjetu, prije svega zbog sigurnosti, zbog lakšeg kretanja naših građana, ali i zbog uštede energije, jer led rasvjeta troši znatno manje energije. Ovo je sada lijepo osvijetljena zona. Trudit ćemo se da u narednom periodu potpuno uklonimo automobile iz pješačke zone, da im osiguramo adekvatna mjesta za parkiranje. Već smo završili izgradnju novog parkinga u ulici Bajrama Zenunija sa 120 parking mjesta. Prošle godine izgrađena su još dva parkinga sa više od 100 novih mjesta. Želimo da naša naselja učinimo ugodnim za boravak naših građana, druženje i odrastanje”, kazao je načelnik Semir Efendić.

Husein Musić, stanovnik mjesne zajednice “Alipašino Polje A-2” izrazio je radost zbog ovog projekta koji će mu, kako kaže, značajno olakšati život.„Ranije je ovdje bilo jako mračno, bilo se teško kretati i imali smo dosta problema. Zahvaljujući Općinskoj administraciji i općinskom načelniku došao je i ovaj trenutak, dobili smo rasvjetu i više nema straha. S obzirom da imam problema sa vidom, teško se bilo kretati u večernjim satima. Pravo da vam kažem bilo me je strah, dešava se sve i svašta, u granap se nije smjelo otići navečer. Sada sam presretan, zahvaljujući svima koji su učestvovali u realizaciji ovog značajnog projekta“, ističe Husein.

Ovim radovima, u ulici Ive Andrića, gdje se spajaju dva trga, pješački prelaz osvijetljen je kvalitetno i značajno je povećana osvijetljenost na tom dijelu.     

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije