Nastavak aktivnosti na rješavanju pristupnog puta na lokalitetu naselja INA

09.10.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Nastavak aktivnosti na rješavanju pristupnog puta na lokalitetu naselja INA

Kako je utvrđeno, zemljište između pružnog prelaza prema skladištu Podlugovi i izgrađenih objekata, najvećim dijelom je u vlasništvu preduzeća Holdina d.o.o..

U kabinetu Općinskog načelnika, održan sastanak na kojem su osim općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali predstavnici firme HOLDINA d.o.o. Sarajevo: Mia Čivić direktorica pravnih poslova, Slavko Sić direktor Holdine d.o.o. Sarajevo i Mato Gugić voditelj skladišta HOLDINA u Podlugovima, pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević, pomoćnik načelnčelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić.

Tema sastanka bila je nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta i zaštitnog pružnog pojasa u vlasništvu Holdina d.o.o. Sarajevo na lokalitetu naselja INA, koje aktivnosti su neophodne nakon ukidanja pružnog prelaza preko pruge koja ide prema skladištu Holdine u Podlugovima.

Kako je utvrđeno, zemljište između pružnog prelaza prema skladištu Podlugovi i izgrađenih objekata, najvećim dijelom je u vlasništvu preduzeća Holdina d.o.o. Sarajevo i manjim dijelom u vlasništvu Općine Ilijaš. Zatvaranjem pružnog prelaza, postoji potreba za izgradnjom putne komunikacije za izgrađene objekte na lokalitetu, a posebno nekoliko izgrađenih objekata koji bez izgradnje iste nisu u mogućnosti pristupiti svojim objektima. Građani tretiranog područja godinama koriste predmetno zemljište, a Općina, niti vlasnici preduzeće Holdina nisu to sporili.

Najveći problem, kako su istakli predstavnici firme Holdina,jesu kamioni koji se parkiraju blizu pružnog pojasa prema skladištu i onemogućavaju funkcionisanje preduzeća, obzirom da je zakonski minimum zaštitnog pružnog pojasa 6m sa obje strane pruge, a koju obavezu Holdina mora ispoštovati shodno zakonskim propisima, čije poštivanje traži i nadležna inspekcija.

Poslije iznesenih stavova općinskog načelnika i predstavnika HOLDINA d.o.o. Sarajevo doneseni su konstruktivni prijedlozi, koji se zajednički u dogledno vrijeme mogu i ispoštovati:

- da se prije svega vlasnik kamiona privoli da, shodno interesu šire društvene zajednice, pomakne kamione izvan zaštitnog pojasa pruge, kako bi Holdina d.o.o. mogla pristupiti zaštiti pruge i ograđivanju pružnog pojasa, kojim radovima bi se ispoštovali uslovi nadležne inspekcije koja svakodnevno vrši terenski obilazak i traži izvršenje donesenih rješenja,

- da preduzeće Holdina d.o.o. Sarajevo uputi zahtjev prema Općini Ilijaš za cijepanje parcele pružnog pojasa, kojim postupkom bi bio završen i postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa ostatka zemljišta u vlasništvu Holdina d.o.o. Ilijaš, odnosno pravni postupak kojim će općina Ilijaš steći pravo vlasništva čime se stiću uslovi za izgradnju potrebnog puta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije