Izmještanje industrije: Kreću pripreme za izradu Urbanističkog projekta Vitkovac

13.10.2020. 11:51 / Izvor: Akta.ba
Izmještanje industrije: Kreću pripreme za izradu Urbanističkog projekta Vitkovac

Javni poziv je otvoren do 27.10.2020. godine.

Općina Novi Grad Sarajevo objavila je jučer javni poziv vlasnicima nekretnina u obuhvatu Urbanističkog projekta "Vitkovac I" za dostavljanje pismenih prijedloga i sugestija za planska rješenja na zemljištu u njihovom vlasništvu kao i za određena planska rješenja na cijelom području obuhvaćenom planom, a koja se tiču njihove imovine.

Javni poziv je otvoren do 27.10.2020. godine.

Krajnji rok za dostavljanje pismenih prijedloga i sugestija sa naprijed navedenom dokumentacijom je 30 dana po isteku javnog poziva odnosno do 26.11.2020. godine, na protokol Općine Novi Grad Sarajevo, za Službu za urbanizam, stambene, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, navodi se u pozivu.

Podsjetimo, odlukom o pristupanju izradi Urbanističkog projekta "Vitkovac I" koja je objavljena u Službenim novinama Kantona Sarajevo broj 38/20 date su smjernice za izradu planskog dokumenta.

Izradom Plana potrebno je stvoriti plansku pretpostavku za izgradnju sadržaja društvene infrastrukture za potrebe lokalne zajednice te, u zavisnosti od raspoložive površine, prostor tretirati kao poslovno-stambenu zonu sa obaveznim elementima zaštitno estetskog zelenila.

Prema Prostornom planu Kantona Sarajevo za period 2003. do 2023. godine u poglavlju 2.3. Privreda utvrđeno da će se razvoj privrede odvijati u okviru privrednih zona koje mogu biti proizvodne i poslovne. 

Rok za izradu Projektnog programa UP "Vitkovac I" je april 2021. godine, dok se izrada idejnih projekata objekata i vanjskog uređenja očekuje u julu 2021. Javni uvid i rasprava o Nacrtu plana očekuje su januaru 2022. godine, sumiranje i analiza rezultata javne rasprave u februaru, prijedlog plana u aprilu, te u konačnici usvajanje plana u maju 2022. godine. 

Inače, radi se o prostoru koji se nalazi od spoja LOT-a 2C kružnog toka u Briješću do iza područja IX transverzale, površine oko 9 hektara, odnosno prostoru između regulacionih planova "Boljakov Potok", “Halilovići“ i "Vitkovac", koji je trenutno neuređen, a ovim projektom planira se izmještanje industrije koja je ranije bila u toj zoni.

"Želimo da učestvujemo u planiranju ovog prostora i da ga infrastrukturno uredimo planski. Ono što je bitno reći je da se po prostornom planu i smernicama definiše da se ovakve zone industrije izmještaju iz urbanog dijela na rubne dijelove, a samim tim zadržavamo mogućnost planiranja kroz ovaj projekat da zadovoljimo potrebe užeg dijela naselja, Boljakov Potok, Halilovići i Briješće, a i infrastrukturne potrebe općine Novi Grad", objasnio je Alen Zorlak, pomoćnik općinskog načelnika za urbanizam stambene, imovinsko – pravne geodetske poslove i katastar nekretnina.

Okvirna sredstva za pripremu i izradu plana u iznosu od 51.200,00 KM obezbjediti će Općina Novi Grad Sarajevo.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije