Saobraćajnica ispred škole na Dobrinji zbog izgradnje Policijske stanice NG

22.10.2020. 09:46 / Izvor: Akta.ba
Saobraćajnica ispred škole na Dobrinji zbog izgradnje Policijske stanice NG

Inicijalnim planom bila je predviđena saobraćajnica u dva smjera, koja je u skladu sa regulacionim planom iz 2008. godine.

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i predstavnici Vijeća roditelja Osnovne škole Osman Nuri Hadžić održali su jučer sastanak povodom započetih radova na izgradnji saobraćajnice ispred škole u sarajevskom naselju Dobrinja.

Naime, inicijalnim planom bila je predviđena saobraćajnica u dva smjera, koja je u skladu sa regulacionim planom iz 2008. godine. 

Novim prijedlogom, u sklopu zatvaranja Bulevara (skroz do crkve) i plana izgradnje Policijske stanice NG (pored poligona i kružnog toka), predviđeno je da se ulica Lava Tolstoja spoji sa kružnim tokom u vidu dvosmjerne saobraćajnice.

Kako je rečeno tokom sastanka, glavni razlog za to je pristup policijskoj stanici i mogućnost brze reakcije policije prema Dobrinji 1, bez potrebe da kruže oko cijele Dobrinje da bi mogli doći do tog dijela naselja.

Uz saobraćajnicu je zaista predviđen niz rješenja koja bi omogućila siguran izlazak iz škole za djecu i smanjenje brzine. 

Međutim, stav roditelja je bio da dvosmjerna ulica ostavlja puno prostora za razvijanje velike brzine, uprkos preprekama koje bi bile postavljene, što u konačnici ugrožava djecu. 

S tim u skladu, načelnik je predložio da se umjesto dvosmjernog saobraćaja omogući samo jedan pravac kretanja vozila, i to iz pravca kružnog toka ka Bulevaru Mimara Sinana, a da druga traka bude namijenjena saobraćaju u mirovanju, odnosno da budu označena parking mjesta, čime bi se djelimično riješio problem parkinga za stanare iz ulice Lava Tolstoja. 

Time bi se spriječilo da ta ulica postane na neki način magistralni put i maksimalno ograničio saobraćaj kroz nju.

"Stoga smo se složili sa tim rješenjem koje podrazumijeva sljedeće.Cesta ide uz samu ogradu škole (onaj dio koji je sada iskopan), pored nje ide biciklistička staza, a onda, sve do ulaza u zgradu, pješacki dio koji je ograđen čeličnim stubićima. Djeca izlaze iz škole na veliko pješačko ostrvo, koje je izdignuto i dovoljno široko da primi veliki broj djece, maltene cijelom sirinom glavnog ulaza u školu, prelaze jednosmjernu cestu i ulaze u zonu uz zgradu koja je pješačka", navode iz Vijeća roditelja.

Napominju da se na izlazu iz ulice Lava Tolstoja nalazi također pješački prelaz, za koji su također tražili da bude izdignut, a uz koji će biti i betonske trake koje imaju za cilj usporavanje saobraćaja. 

Takve trake će biti postavljene i sa druge strane ostrva za izlaz djece iz škole, kako bi se maksimalno moralo usporiti pri prilasku školskom izlazu.

"Mislim da smo u konačnici dobili najbolje moguće rješenje u ovoj situaciji, kada smo dovedeni pred svršen čin. Generalno će to biti sigurno bolje nego sada. Nije idealno, jer nije u potpunosti obustavljen saobraćaj, ali moramo razumjeti i tu potrebu omogućavanja protoka saobraćaja za policijsku stanicu, ali i za stanare, kada saobraćaj kroz cijeli Bulevar bude u potpunosti zaustavljen", poručili su predstavnici Vijeća roditelja.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije