Počela rekonstrukcija cesta u naselju Zabrđe i industrijskoj zoni Rajlovac

02.11.2020. 12:47 / Izvor: Akta.ba

U industrijskoj zoni Rajlovac izvode se radovi na oko 200 metara saobraćajnice koja će prvi put dobiti odvodnju.

Pedstavnici Općine Novi Grad Sarajevo sa načelnikom Semirom Efendićem i izvođačima radova, obišli su dva gradilišta u Novom Gradu. Radi se o rekonstrukciji kraka Rajlovačke ceste prema firmi “Sprind” u industrijskoj zoni Rajlovac i ulice Avde Palića, glavne saobraćajnice kroz naselje Zabrđe.

U industrijskoj zoni Rajlovac izvode se radovi na oko 200 metara saobraćajnice koja će prvi put dobiti odvodnju. Pored toga, bit će izgrađeni trotoari sa obje strane saobraćajnice, kao i nova rasvjeta, što će doprinijeti poboljšanju uslova za rad firmi u ovom dijelu industrijske zone.

Privredni subjekti u ovom dijelu industrijske zone u prethodnim su godinama imali veliki problem sa površinskim vodama koje su se zadržavale na saobraćajnici, pravile velike lokve i led na cesti u zimskom periodu. Ovim radovima taj problem će biti riješen, a izvođač radova firma "MGBH" postavit će deset slivnika, čime će se spriječiti zadržavanje vode na cesti.

Načelnik Efendić kazao je ovom prilikom da se radi o vrlo značajnom projektu kada je u pitanju industrijska zona Rajlovac, zbog firmi koje tu rade, kao što je „Veritas Automotive“ i druge firme koje se bave auto -  industrijom i imaju međunarodne partnere, koji često dolaze.

Predstavnik kompanije „Asa Šped“ Emir Dinarević istakao je da u ovome dijelu ima oko deset firmi u kojima radi oko 1.500 radnika, te da će rekonstrukcijom ceste biti riješen dugogodišnji veliki problem.

Projekt rekonstrukcije preostalog dijela ulice Avde Palića u vrijednosti od 1.080.000 KM zajednički finansiraju Općina Novi Grad i Direkcija za puteve KS, a implementator projekta je Općina Novi Grad. U prethodnom periodu je rekonstruisano 1.400 metara ulice koja je bila značajno oštećena, zbog saobraćanja kamiona prema gradskoj deponiji, a u narednom periodu bit će rekonstruisano oko 900 metara saobraćajnice.

“Ova saobraćajnica će po prvi put imati pješačku stazu, to je vrlo važno zbog djece koja idu u školu, ali i zbog svih drugih stanovnika našeg naselja Zabrđe. To je dio naše aktivnosti na proširenju ulica u Novom Gradu, posebno onih u kojima se odvija javni gradski prevoz”, istakao je načelnik Efendić.

Osim rekonstrukcije saobraćajnice u punom profilu sa dvije saobraćajne trake i pješačkom stazom,u ovoj ulici bit će urađena i oborinska odvodnja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije