Odluka državne komisije: Nacrt projekta za sarajevski Trg Alija Izetbegović nije prihvatljiv

23.03.2021. 11:33 / Izvor: Akta.ba
Odluka državne komisije: Nacrt projekta za sarajevski Trg Alija Izetbegović nije prihvatljiv

Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, naveli su.

Nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv - tako je odlučila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Riječ je o projektu Općine Stari Grad kojim je planirana gradnja podzemne garaže ispod trga i uklanjanje dijela drveća. U ovoj državnoj komisiji su obrazložili svoju odluku.

"Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja - Alija Izetbegović odnosno usklađenost istog sa odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik Bosne i Hercegovine broj 1/21 i 10/21) donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv. Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina, te predlaže gradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima", ukazali su.

U Komisiji su najavili da će izmijeniti i dopuniti Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva, a kao razlog za to su naveli određene nejasnoće u implementaciji.

"Izmjenom i dopunom Odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika", potcrtali su.

Zbog ove odluke su pojedini zvaničnici u Kantonu Sarajevo negodovali jer smatraju da se njome neopravdano onemogućava gradnja u atraktivnim dijelovima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika su potvrdili da su primili peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Najavili su da će i donijeti takvu odluku.

"Olimpijska borilišta uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću. Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj - 14. Zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta, tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija", istakli su.

Kako su saopćili, prema odredbama Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije