Putevi RS finansiraju rehabilitaciju dionice magistralnog puta Banja Luka-Toplice

25.07.2021. 08:59 / Izvor: SRNA
Putevi RS finansiraju rehabilitaciju dionice magistralnog puta Banja Luka-Toplice

Dionica, koja se proteže od Rudarske ulice do Toplica, predstavljala veliki problem na ulazu u Banjaluku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća "Putevi Republike Srpske" Davor Kostrešević izjavio je u petak da je ovo preduzeće uspjelo naći način i model finansiranja rehabilitacije magistralnog puta Banjaluka - Toplice, u dužini od 2,6 kilometara, a vrijednost radova je oko 1.100.000 KM.

Kostrešević, koji je prisustvovao početku radova, rekao je da se dionica, koja se proteže od Rudarske ulice do Toplica, predstavljala veliki problem na ulazu u Banjaluku.

"Za grad to znači veliki napredak jer ovim pokrivamo sve ulaze koji bi bili na neki način obnovljeni i zadovoljavali sve ono što grad kao Banjaluka treba da ima", izjavio je Kostrešević novinarima.

On je naveo da je u tehničkom smislu riječ većim dijelom o rehabilitaciji, odnosno uklanjanju gornjih slojeva asfaltnih dijelova i njihova zamjena u dva sloja.

Kostrešević je rekao da se na dijelovima mosta i u blizini ogromne deformacije i da će se ići na rekonstrukciju i zamjenu tamponskih slojeva dubine 30 do 40 centimetara, te dodavanje još jednog sloja.

"Širina će iznositio šest i po metara uz bankine koje bi iznosile pola metra sa svake strane, u proširenjima u krivinama ta širina će da bude i veća. Dužina je 2,6 kilometara, a rok izvođenja radova je stavljen kalendarski 90 dana, međutim mislim i očekujem da će sigurno izvođač radova "Niskogradnja" kao i na početku same dionice koja je nedavno otvorena, sve svoje ugovorne obaveze izvesti i prije", istakao je Kostrešević.

On je rekao da vrijednost radova iznosi oko 1.100.000 KM i u potpunosti ih finansira preduzeća "Putevi Republike Srpske" uz odobrenje i podršku Vlade Republike Srpske.
 
Početku radova je prisustvovao i predsjednik Skupštine grada Banjaluka Mladen Ilić koji je naveo da je riječ o još jednom u nizu projekata sa republičkog nivoa vlasti.

"Na tome smo izuzetno zahvalni, nastavljamo tu praksu koja traje duže godina, da Republika Srpska, Vlada Republike Srpske kao i "Putevi Republike Srpske" pomažu Banjaluci, to je jedna sasvim normalna i prirodna stvar", rekao je Ilić.

On je rekao da je ova saobraćajnica izuzetno prometna i ovom projektom će kvalitet infrastrukture biti na višem nivou.

"Veliki broj ljudi iz ovog pravca ulazi u Banjaluku i vrlo je važno da Banjaluka ostavi trag uređenog, srednjoevropskog grada kakav jeste", rekao je Ilić.

On je podsjetio da je prije nekoliko dana u neposrednoj blizini otvoren most, te da je to jedan u nizu projekata u ovom dijelu grada koje treba uraditi i ovo je konkretan odgovor na takvo nešto.

"Ovo je saobraćajnica koja će u jednom momentu povezati novootvoreni most u Srpskim Toplicama sa Zapadnim tranzitom i na taj način dati potpuno novi izgled i jednostavnost saobraćaja u najvećem gradu Republike Srpske", zaključio je Ilić.


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije